Över 150 döda i tankbilsolyckan

UTRIKES

Pakistan. Omkring 150 människor omkom i den katastrofala tankbilsolyckan i östra Pakistan, enligt räddningstjänsen. Någon har tänt en cigarett vid platsen där tankbilen välte, vilket orsakat den katastrofala branden, säger polisen.

Tankbilen var på väg från Karachi till Lahore lastad med bränsle, när den voltade på en motorväg i närheten av staden Bahawalpur, drygt 60 mil söder om huvudstaden Islamabad. Enligt ögonvittnen höll den hög hastighet.

Pakistanska medier berättar om hur människor, bland dem kvinnor och barn, trotsade polisens order att hålla sig från olycksplatsen och rusade fram för att försöka samla upp läckande bränsle från tankbilen när den plötsligt fattade eld.

– Någon tände en cigarett nära tankbilen och orsakade branden, säger vägpolisens talesperson Imran Shah till The Nation.

Dödsiffran väntas stiga

Tiotals bilar och motorcyklar har slukats av lågorna från den brinnande lastbilen.Uppgiften om att 153 människor har bränts till döds kommer från räddningstjänsten och företrädare för sjukvården, som nyhetsbyrån AP pratat med. Även den pakistanska tidningen Dawn anger antalet döda till 153. Reuters anger ett något lägre dödstal: 146.

Uppgifterna om antalet skadade varierar i pakistanska medier, från 60 till ett 100-tal. Många har brännskador av allvarlig art, och dödstalet väntas fortsätta stiga.

– Identifieringsarbetet kommer att bli mycket svårt eftersom kropparna är illa brända, säger Rizwan Naseer, räddningstjänstchef i provinsen Punjab till Geo-tv.

Ambulanser saknas

Arméhelikoptrar sattes in för att transportera skadade och döda till sjukhus. Det är brist på både vårdinrättningar och ambulanser i området.

– Vi gör vårt bästa för att rädda liv, sade en talesperson för den lokala regeringen i Punjab till tidningen The Nation tidigare under söndagen.

Många pakistanier är på väg för att fira den muslimska högtiden id al-fitr, och vägsträckan mellan Bahawalpur och Lahore är livligt trafikerad.

Allvarliga trafikolyckor i Pakistan är vanliga på grund av dåliga vägar, illa underhållna fordon och vårdslöshet i trafik. Över 60 människor dog när en buss krockade med en tankbil i Karachi 2015, också då med en allvarlig brand som följd.

FAKTA

Allvarliga tankbilsolyckor

17 november 2016, Moçambique: Minst 93 dör och tiotals skadas när en tankbil exploderar medan hundratals människor försöker samla ihop bensinen.

8 maj 2016, Afghanistan: Två bussar krockar med en tankbil och minst 73 mister livet.

16 september 2015, Sydsudan: Minst 203 dör och 150 skadas då de försöker samla bränsle från en förolyckad tankbil väster om huvudstaden Juba.

11 januari 2015, Pakistan: En buss krockar med en tankbil utanför Karachi. Minst 62 människor dör i branden.

12 juli 2012, Nigeria: Minst 104 människor dör när de tar tillvara bränsle efter en tankbilsolycka i södra landet.

2 juli 2010, Kongo-Kinshasa: 292 människor mister livet vid en tankbilsolycka. Några av dem medan de samlar bränsle, andra när de tittar på fotboll på tv i närheten.

9 oktober 2009, Nigeria: Mellan 70 och 80 dör i Anamabra i sydost när en tankbil exploderar och tänder eld på flera fordon.

26 mars 2007, Nigeria: Minst 93 förlorar livet i Kaduna när de samlar bränsle efter en tankbilsolycka.

Källa: AFP

TT

ARTIKELN HANDLAR OM