Turkisk polis slog till mot prideparad

UTRIKES

Turkiet. Polisen avlossade gummikulor och använde tårgas mot deltagarna i prideparaden i Istanbul. Bilder från Taksimtorget visar flera personer som greps av polisen.

"Vi är inte rädda, vi är här, och vi kommer inte att förändra oss", skriver arrangörerna i ett uttalande.

Arrangörerna av paraden i Istanbul i Turkiet bestämde sig för att genomföra den, trots att myndigheterna förbjudit den med hänvisning till "oro för deltagarnas säkerhet" och allmän ordning.

På söndagen spärrades flera vägar till Taksimtorget av och ett stort antal poliser utrustade med bland annat vattenkanoner hade kommenderats ut.

Avspärrningarna stoppade flera deltagare från att ta sig till Taksimtorget. I närheten av torget samlades minst hundra personer som slog på trummor och ropade slagord.

På torget, där paraden skulle inledas, sköt polisen gummikulor mot ett 40-tal deltagare för att förhindra dem att röra sig vidare från platsen. Polisen använde även tårgas. Flera personer greps.

En ultranationalistisk grupp hade hotat att stoppa årets parad om inte myndigheterna gjorde det.

Senast en prideparad tilläts i Istanbul, 2014, samlade den uppemot 100 000 deltagare och var en av de största demonstrationerna i den muslimska världen för hbtq-personers rättigheter. Året därpå skingrades paraden av polis med vattenkanoner och tårgas sedan arrangörerna nekats tillstånd på grund av ramadan.

Förra året nekades arrangören tillstånd efter bombdåd i staden, och även då sköt polisen tårgas och gummikulor mot dem som var ute och protesterade.

FAKTA

Pride och våld

Pride-evenemang, som hålls för att fira eller hävda rättigheter för hbtq (homo-, bi-, trans- och queerpersoner), har en våldsam historia.

Det började i USA som minnesaktioner efter polistrakasserier mot homosexuella vid en razzia mot gaybaren Stonewall Inn i New York den 27 juni 1969.

Pridefestivalerna kom till Sverige 1979, och finns nu i många av världens länder.

Östeuropa är en av de regioner där fenomenet har väckt starka känslor. Svenska representanter har flera gånger funnits på plats när våld utbrutit vid parader.

2003 misshandlades en deltagare i Stockholms pridefestival grovt av flera högerextremister.

Under 2010 års prideparad i Belgrad i Serbien anfölls deltagarna av hårdföra nationalister. Våldsamheter utbröt och sammanlagt 150 personer skadades.

TT-AFP-AP

ARTIKELN HANDLAR OM