Cancersjuk Liu Xiaobo släppt ur fängelset

UTRIKES

Kina. Fredspristagaren Liu Xiaobo har släppts ur fängelset sedan han diagnosticerats med obotlig levercancer, enligt hans advokat.

"Han har en stående inbjudan", skriver norska Nobelkommittén.

Liu Xiaobo har beviljats medicinsk permission och befinner sig nu på ett sjukhus i Shenyang.

– Han har inga speciella planer. Han får bara medicinsk behandling för sin sjukdom, säger hans advokat Mo Shaoping.

Anhängare riktade kritik mot hur Liu Xiaobo behandlats i fängelset.

– Som en ytterligare sten på bördan har Liu Xiaobo diagnostiserats med en allvarlig sjukdom i fängelset, där han i första läget aldrig borde ha hamnat, säger Patrick Poon vid människorättsorganisationen Amnesty International.

Norska Nobelkommittén stämmer in i kritiken.

"Kommittén är glad över att Liu Xiaobo sent omsider är ute ur fångenskap, men beklagar samtidigt å de starkaste att det måste till en allvarlig sjukdom för att kinesiska myndigheter skulle gå med på att släppa honom", skriver kommittén i ett pressmeddelande.

Kräver frisläppande

PEN i Hongkong, som samlar yttrandefrihetsvurmande journalister och författare, kräver att Liu släpps ovillkorligen.

"I en tid då Kina vill ha en större internationell roll vore det bara passande att Kina borde visa mänsklighet och medkänsla mot en man som aldrig har begått något våldsbrott, men har dedikerat sitt liv till litteratur och fritt uttryck", säger organisationen på sin hemsida.

Liu Xiaobo dömdes till elva års fängelse 2009 för omstörtande verksamhet. Han är en av författarna bakom manifestet Charta 08 som krävde långtgående politiska reformer i Kina. Bland annat krävdes det i manifestet att brottstypen han senare dömdes för skulle strykas ur den kinesiska brottsbalken.

Han tilldelades året därefter Nobels fredspris, något som ledde till kraftigt försämrade relationer mellan Norge och Kina.

Var professor

"Kommittén vill påminna om att Liu Xiaobo har en stående inbjudan till att komma till Oslo för att ta emot vår tribut. På grund av fångenskap fick han ju inte vara närvarande under prisutdelningsceremonin 2010, då hans stol i Oslo Rådhus stod tom", skriver Norska Nobelkommittén.

Kina ansåg att fredspriset användes för att "lägga sig i Kinas inre angelägenheter och kränka Kinas juridiska suveränitet".

– Jag ser fram emot den dag då mitt land har blivit ett land med yttrandefrihet, där alla medborgare har samma rätt att yttra sig, sade Liu i december 2009, och orden lästes upp av Liv Ullmann vid fredsprisceremonin i Oslo.

Liu Xiaobo var professor vid ett universitet i Peking. Han dömdes också till fängelse efter protesterna på Himmelska fridens torg 1989 och förbjöds då att undervisa vid statliga institutioner.

FAKTA

Liu Xiaobo

Kinesisk dissident. Mottagare av Nobels fredspris 2010.

2008 greps Liu Xiaobo sedan han varit med om att författa manifestet Charta 08, med krav på politiska reformer och större fri- och rättigheter i Kina. Året därpå dömdes han till elva års fängelse för "omstörtande verksamhet".

2010 utsågs han till mottagare av Nobels fredspris. Norska Nobelkommitténs val väckte starka reaktioner i Peking, där regeringen anklagade norrmännen för att stödja och upphöja en "brottsling".

Liu har stöd också inom Kina. 2010 sade Albert Ho, parlamentsledamot i Hongkong och ordförande i en rättighetsgrupp: "Liu är inte ensam. I Kina vill tiotusentals människor ha ett fritt och demokratiskt land".

Lius hustru Liu Xia sitter i husarrest sedan 2010. 2014 drabbades hon av hjärtinfarkt, men överlevde.

23 maj 2017 diagnosticerades Liu med obotlig levercancer, enligt hans advokat.

Källa: AFP

TT-AP-AFP-NTB

ARTIKELN HANDLAR OM