36 vargar kan skjutas i Norge

UTRIKES

Norge. Rovviltsnämnden i Hedmark, Østfold, Oslo och Akershus i Norge vill ge tillstånd till att 36 vargar skjuts i vinter. Det är fler än vad som har rekommenderats av länsstyrelsen, rapporterar nyhetsbyrån NTB.

Nämnden är öppen för att tolv vargar kan fällas utanför vargzonen i Hedmark och Akershus och har också enats om att hela Osdalsflocken, Slettåsflocken och hela Julussaflocken kan skjutas, enligt NRK. Vargzonen är det område i Norge som Stortinget bestämt att vargen ska leva inom.

– Enligt min mening gick det bra. Det är ett beslut som är i linje med Stortingets avsikt, och jag tror att vi är inom de gränser som Stortinget har beslutat, säger Senterpartiets Arnfinn Nergård, ledare för Rovviltsnämnden i Hedmark.

Beslutet möter också kritik:

– Det är upplagt för en massiv slak av varg, ett djur som är kritiskt hotad av utrotning i Norge, säger Lars Haltbrekken, stortingskandidat for Sosialistisk Venstreparti i Sør-Trøndelag, och att de tre viktigaste vargfamiljerna är med i uttaget.

Det är regeringen, via klimat- och miljödepartementet, som fattar det slutgiltiga beslutet om licensjakt. Regeringen kommer också att ta i beaktande på bland annat internationella förpliktelser och Stortingets beståndsmål om fyra till sex årliga vargkullar.

Förra året blev det politiskt bråk när klimat- och miljöminister Vidar Helgesen skar ner kvoten till 15 vargar - samtliga utanför vargzonen - jämfört med rovviltsnämndernas samlade kvot på 47, varav 24 innanför vargzonen.

TT-NTB

ARTIKELN HANDLAR OM