Manuel Valls lämnar Socialistpartiet

UTRIKES

Frankrike. Frankrikes tidigare premiärminister Manuel Valls lämnar Socialistpartiet, säger han själv i en intervju i radiokanalen RTL.

Han kommer i stället att ge den nya regeringen sitt stöd.

Manuel Valls var tidigare premiärminister under François Hollande och vann i valet återigen en plats i parlamentet som företrädare för Socialistpartiet.

Han säger att partiet inte har lyckats att föra en ny agenda i frågor som gäller säkerhet, terrorism men inte heller vad gäller arbetsrätten. En fråga där han som premiärminister föreslog förändringar som väckte starka reaktioner särskilt bland partiets egna väljare och facket.

Nu vill han ingå i den politiska majoriteten i parlamentet och säger att han kommer att stödja den nya regeringen i omröstningen som väntar den 4 juli. "Det finns ögonblick då man måste vara tydlig. Jag vill ingå i hjärtat av denna majoritet. Det är en del av mitt liv som avslutas, jag lämnar Socialistpartiet."

Socialistpartiet, som under efterkrigstiden har varit ett av de två dominerande partierna i landet och innehaft presidentposten ett flertal tillfällen, bland annat genom François Mitterand och François Hollande, har misslyckats totalt i vårens president- och parlamentsval. Partiets kandidat fick 5 procent av rösterna i första omgången av presidentvalet.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM