Ryssland: Oacceptabla hot mot Syrien

UTRIKES

USA/Syrien. USA har sett tecken på att den syriska regeringen förbereder en ny kemvapenattack, uppger Vita huset. Ryssland fördömer USA:s hot om vedergällning.

I uttalandet står att USA har "identifierat potentiella förberedelser" för en ny kemvapenattack från Bashar al-Assads styre som "sannolikt skulle resultera i massmord på civila, bland annat oskyldiga barn". Vita huset har dock inte meddelat vilka tecken på förberedelser de sett.

"Som vi tidigare har uppgett är USA i Syrien för att eliminera IS i Irak och Syrien", säger Vita husets pressekreterare Sean Spicer i ett uttalande.

"Om al-Assad genomför ännu ett massmord med kemvapen kommer han och hans militär att få betala ett högt pris", fortsätter Spicer.

Rysslands regering, som säger sig inte ha upptäckt några tecken på att Syrien förbereder en attack, fördömer USA:s varning.

– Vi betraktar sådana hot mot det syriska ledarskapet som oacceptabla, säger den ryska regeringens talesperson Dimitrij Peskov.

Förberedelserna liknar dem som gjordes före kemvapenattacken i april i år, enligt USA. Syriens president Bashar al-Assad har vid upprepade tillfällen förnekat anklagelserna om att hans styrkor använde kemvapen mot den rebellkontrollerade staden Khan Sheikhun. Han har kallat påståendena "100 procent påhittade".

Enligt Bashar al-Assad lämnade hans styrkor över alla kemiska vapenlager under 2013 efter en uppgörelse med Ryssland för att undvika hot om militära insatser från USA.

USA:s försvarsminister Jim Mattis har tidigare sagt att det inte finns något tvivel om att Syrien behöll vissa kemvapen. En uppskattning från den israeliska militären gör också gällande att Assads regim fortfarande har "några ton" kemvapen.

TT-AFP-AP-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM