Temer nekar kategoriskt till mutanklagelser

UTRIKES

Brasilien. Brasiliens president Michel Temer anklagas formellt av landets överåklagare för att ha tagit emot mutor - och fler anklagelser väntas mot presidenten.

Men Temer nekar till anklagelserna och kallar dem "rena påhitt".

Åklagaren Rodrigo Janot har lämnat in dokumenten till landets högsta domstol. Enligt brasiliansk lag ska kongressen nu avgöra om presidenten ska utredas av domstolen.

Parlamentsledamöter inom Temers koalition tror att de har tillräckligt med röster för att stoppa en rättegång, men varnar samtidigt för att stödet kan försvinna om kongressen tvingas rösta flera gånger för att skydda Temer från rättegång.

Presidenten anklagas för att ha tagit emot nästan 5 miljoner dollar, över 40 miljoner kronor, i mutor för att lösa ekonomiska frågor åt ett företag. Temer anklagas även för att ha förhandlat fram miljontals dollar i olagliga donationer till sitt parti PMBD.

– Var finns de konkreta bevisen för att jag tagit emot de här pengarna? sade Temer i ett tv-sänt uttalande där han tillbakavisade anklagelserna.

– Jag kommer inte att tillåta att anklagelser riktas mot mig för brott jag inte begått. Jag tänker fortsätta att arbeta för Brasilien. Jag drar mig inte undan striden, sade han.

I mer än tre år har utredare i Brasilien avslöjat korruption inom politiken och affärsvärlden. Mycket handlar om företag som betalar miljarder dollar i mutor till politiker och chefer på statliga företag för lukrativa kontrakt.

FAKTA

Michel Temer

Den konservative politikern Michel Temer har styrt Brasilien sedan i maj förra året, då dåvarande presidenten Dilma Rousseff stängdes av i väntan på senatens slutgiltiga avgörande. När Dilma Rousseff slutligen avsattes i höstas tillträdde han automatiskt presidentposten.

Michel Temer var Rousseffs vicepresident och hade en nyckelroll i processen med att ställa henne inför riksrätt. Innan dess betraktades han som en diskret politiker som höll sig borta från rampljuset. En av hans största bedrifter har varit att hjälpa sitt parti PMDB att bilda koalitioner med varje president de senaste två decennierna.

Sedan han tillträdde presidentposten har Michel Temer försökt styra landet åt höger, med en rad marknadsinriktade reformer. Han har samtidigt blivit allt hårdare ansatt av korruptionsanklagelser, som riktats mot både honom och medlemmar av hans regering.

TT-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM