Helikopter sköt mot högsta domstolen

UTRIKES

Venezuela. Samtidigt som Venezuelas president Nicolás Maduro talade i tv gick en helikopter till attack bara några kvarter bort. Helikoptern öppnade eld mot både Högsta domstolen och inrikesdepartementet, men som genom ett mirakel skadades ingen.

Enligt nyhetsbyrån AP verkade Maduro inte skärrad, men stundtals arg, när han i presidentpalatset Miraflores efteråt kommenterade händelsen.

– Detta kunde ha orsakat en tragedi, med dussintals döda och skadade, säger Maduro, och kallar det inträffade en terrorattack.

Mot inrikesdepartementet avlossades cirka 15 skott, samtidigt som det i byggnaden firades Venezuelas journalisternas dag. I Högsta domstolen, på spanska förkortad TSJ, pågick förhandlingar när helikoptern slog till med ett antal granater, varav inte alla detonerade.

Undergräver parlamentet

TSJ är avskydd av Maduros motståndare för flera beslut som stärker hans makt och undergräver parlamentet, där oppositionen är i majoritet.

Informationsminister Ernesto Villegas berättar för medier att polishelikoptern uppenbarligen stulits av Óscar Pérez, en tidigare polis. Granaterna som användes ska ha varit av en typ tillverkad i Israel och införskaffade i Colombia.

Varken Pérez eller helikoptern, en tysktillverkad Bolkow, har hittats. I en video som sprids på nätet säger Pérez att han ingår i en "koalition av militärer, poliser och civila" som vill störta Venezuelas ledning.

Landets ekonomiska och politiska kris bara tilltar inför en tänkt omröstning den 30 juli, då en speciell grundlagsförsamling ska tillsättas. Denna församling ska vara överordnad andra organ och skriva om konstitutionen, har Maduro tänkt. Enligt motståndarna är det snarare ännu ett försök av en desperat regim att kringgå demokratin inför 2018, då presidentval ska hållas.

Uppskruvat tonläge

Maduro skruvade upp tonläget ytterligare ett snäpp i tisdags genom att antyda att han är beredd på inbördeskrig.

– Vi skulle aldrig ge upp, och det som inte kunde göras med röster, skulle vi göra med vapen.

Han vände sig också direkt till sin kollega i USA, och varnade för att stöd till oppositionen kan utlösa kollaps i Venezuela, och en flyktingvåg som påverkar hela Amerika.

– Hör upp, president Donald Trump. Ni skulle behöva bygga 20 murar, i havet, från Mississippi till Florida, från Florida till New York, det skulle bli helt galet.

FAKTA

Bakgrund: Krisen i Venezuela

Venezuela gick in i lågkonjunktur i början av 2014. Krisen har förvärrats av låga oljepriser.

De som kan har sett sig tvungna att åka till angränsande länder för att handla mat och medicin. I Venezuela ransonerar stormarknader mat och hushållsartiklar, men trots subventioner är det många som inte har råd att köpa varorna.

Internationella valutafonden (IMF) bedömer att inflationen kommer att nå 1 660 procent i år.

Krisen har lett till ökat tryck på den socialistiske presidenten Nicolás Maduro. Oppositionen skyller den svåra situationen på korruption och på Maduros ekonomiska åtgärder för att tackla krisen.

Högsta domstolen (TSJ) beslöt i mars att frånta kongressen dess lagstiftande makt - ett beslut som senare drogs tillbaka på uppmaning av landets säkerhetsråd och efter internationella fördömanden.

Presidenten är stats- och regeringschef och har omfattande befogenheter.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM