Österrikiska staten får ta över Hitlerhus

UTRIKES

Österrike. Adolf Hitlers födelsehem blir en lokal för välgörenhet. Fastighetens ägare Gerlinde Pommer förlorade mot österrikiska regeringen i högsta instans.

Det innebär att staten kan expropriera huset, alltså köpa det mot Pommers vilja.

Pommer har hyrt ut byggnaden i Braunau am Inn vid tyska gränsen till myndigheterna i flera decennier. Hon har vägrat att sälja, och sagt nej till renoveringar.

För ungefär tio år sedan tröttnade regeringen, och den då inledda rättsprocessen har nu avgjorts av författningsdomstolen i Wien. Rätten hittar enligt nyhetsbyrån APA inga fel på det statliga budet, och tillägger att om fastigheten inte förnyas kan den bli föremål för nynazistiska hyllningar.

Den blivande naziledaren föddes på adressen, Salzburger Vorstadt 15, 1889. Några decennier senare köpte släkten Pommer huset, och har ägt det sedan dess. Under några år kring andra världskriget använde nazisterna det i propagandasyfte, och i krigets slutskede sprängdes det så när i luften.

Att fallet nu är avgjort stärker enligt inrikesminister Wolfgang Sobotka möjligheterna för "en ansvarsfull relation till vår historia".

Huset ska renoveras grundligt, och väntas bli bas för någon form av välgörenhet.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM