Två döda efter extremt regnoväder i Japan

UTRIKES

Japan. Kraftiga skyfall i södra Japan har lett till översvämningar där hela hus har svepts i väg.

Minst två personer har dött och ett tjugotal människor saknas. Hundratusentals har uppmanats att fly.

Ovädret har härjat i regionen Fukuoka i sydvästra Japan. På nio timmar har området fått 774 millimeter regn, över dubbelt så mycket som det brukar regna i hela juli, enligt tv-bolaget NHK.

En man har hittats död i staden Asakura och en annan man har dött i ett jordras i staden Hita.

Omkring 7 800 räddningsarbetare arbetar med evakuering och med att leta efter saknade.

– Vi är i en extremt allvarlig situation. Många människor saknas fortfarande, säger Japans vice statsminister Taro Aso på en presskonferens.

Enligt myndigheterna i Fukuoka saknas omkring 20 personer. Ett barn ska ha ramlat i en flod och förts iväg av strömmarna och ett äldre par uppges vara försvunnet efter att deras hus förstörts i vattenmassorna.

Hårdast drabbad är staden Asakura, där tv-bilder visar hur vatten flödar längs gatorna.

"Extrem situation"

Meteorologer varnar för att det kan komma mer regn medan räddningsarbetet pågår, och det kan göra att fler floder svämmar över och att risken för jordskred ökar.

– Det här är det kraftigaste regn vi någonsin har upplevt. Det är en extrem situation, säger en talesperson för Japans meteorologiska institut.

De kraftiga skyfallen över Kyushu, den sydligaste av Japans fyra huvudöar, kommer att fortsätta till på fredag, enligt prognosen.

Många drabbade

Vägar har förstörts av vattenmassorna eller blockerats av bråte. Många invånare har fått sova i skolor och myndighetsbyggnader.

– Jag hörde ett enormt bullrande ljud och sedan gick huset i bitar. Ett träd ramlade genom väggen i ett rum, säger en man med blött, rufsigt hår, till NHK.

Myndigheterna har fått många samtal från drabbade människor.

Produktionen har stoppats på den japanska biltillverkaren Daihatsus fabrik i regionen Oita, eftersom vägarna inte är tillräckligt säkra för att arbetare ska kunna ta sig till jobbet

TT-AFP-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM