Stalins återkomst upprör i Moskva

UTRIKES

Ryssland. Beslutet att återinstallera en minnestavla av den sovjetiske diktatorn Josef Stalin har rört upp känslor på ett statligt juridiskt universitet i Moskva. Över 21 000 personer har undertecknat en protestlista med kravet att minnestavlan ska tas ned.

"Vi är djupt oroade över försöken att rentvå den stalinistiska regimen i Ryssland i allmänhet och detta fall i synnerhet", står det att läsa i petitionen.

Den ryska regeringens ombudsman för mänskliga rättigheter, Tatjana Moskalkova, menar dock att minnestavlan är en påminnelse om historien.

– Det finns en liknande minnestavla på utrikesdepartementet, säger hon enligt ryska nyhetsbyråer.

Plaketten sattes upp till åminnelse av ett tal Stalin höll på universitetet 1924. Den plockades ned på 1960-talet under det så kallade ryska tövädret, den process av avstalinisering som efterträdaren Nikita Chrusjtjov inledde efter diktatorns död.

Kritikerna ser minnestavlan som ett led i president Vladimir Putins försök att trivialisera Stalins brott. Stalin kom nyligen på första plats i en rysk opinionsundersökning om historiens mest betydelsefulla person. På andra plats kom Putin.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM