Frankrike på tå inför nationaldagsfirandet

UTRIKES

Frankrike. Ett år efter lastbilsattacken i Nice gör sig Frankrike redo för nationaldagen. Rädslan för nya dåd i kombination med ett besök av USA:s president Donald Trump innebär ett firande omgärdat av ett stort säkerhetspådrag.

Varje år den 14 juli uppmärksammas i Frankrike stormningen av Bastiljen som brukar ses som startskottet till den franska revolutionen 1789. Men i år hedras också minnet av de 86 personer som dödades i en lastbilsattack under nationaldagsfirandet i Nice förra året.

Dådet har följts av liknande attacker på andra platser i Europa.

– Nicedådet fick ett stort genomslag hos medier hos och allmänheten, men de första fordonsattackerna i Frankrike såg vi redan i december 2015. Det var mindre attacker, som inte fick samma uppmärksamhet, säger Hans Brun, terrorforskare vid Försvarshögskolan.

Den terrorstämplade gruppen Islamiska staten hävdade att föraren av lastbilen i Nicedådet, Mohamed Lahouaiej Bouhlel, var en av deras anhängare. Och rädslan för nya attacker sätter fortfarande sin prägel på Frankrike. Undantagstillståndet förlängdes nyligen för sjätte gången och enligt inrikesminister Gerard Collomb har sju planerade dåd stoppats bara i år.

Flera gripanden

I början av juli greps en man som misstänks ha planerat att mörda president Emmanuel Macron i samband med militärparaden på Champs-Elyseés i Paris under nationaldagen. Dessutom har flera män gripits i Frankrike och Belgien, anklagade för att ha planerat terrordåd.

– Gripandena skedde på Frankrikes begäran, men inte eftersom vi hade kunskap om något särskilt mål. Men med 14 juli som närmar sig vill fransmännen inte ta några risker, säger en belgisk poliskälla till tidningen L'Express.

Men Frankrikes problem är inte begränsat till fredagens firande, utan handlar om situationen i sin helhet.

– Hotbilden kommer att vara hög den 13 och den 15 juli också. Det är det stora dilemmat för franska myndigheter och nöter ner deras resurser på sikt. Frankrike är ett primärmål för jihadister, säger Hans Brun.

En av nationaldagens hedersgäster är USA:s president Donald Trump. När han landar på flygplatsen Orly hämtas han upp av den skottsäkra presidentlimousinen "The Beast" för att sedan åka in mot huvudstaden - som delvis kommer att vara avstängd under besöket. Omkring 11 000 poliser kommer att vara i tjänst i och kring Paris.

"Påverkar inte hotbild"

När Trump gör Macron sällskap på Champs-Elyseés på fredag kommer presidenten att sitta bakom en skottsäker skärm, enligt franska medier. Det väntas protester mot Trump, men i övrigt kommer inte hotbilden att påverkas, tror Hans Brun.

– Trumps besök gör nog varken till eller från. Han har dessutom en enorm livvaktsdetalj med sig och ett omfattande skydd med både underrättelseinhämtning och olika typer av säkerhetsbedömningar.

– Problemet skulle väl i så fall vara att det påverkar arbetsbelastningen för lokala myndigheter, som ska sköta avspärrningar och annat.

FAKTA

Lastbilsattacken i Nice

Många hade samlats på Promenade des Anglais i Nice för att titta på nationaldagsfirandets fyrverkerier den 14 juli förra året. Firandet fick ett abrupt slut när 31-årige Mohamed Lahouaiej Bouhlel kör en lastbil rakt in i folksamlingen.

Enligt åklagare plöjde lastbilen nära två kilometer genom folkhavet innan den stoppades av polis. Lahouaiej Bouhlel avfyrade skott mot polis innan han sköts till döds.

86 människor dödades och flera hundra skadades i dådet.

Den militanta jihadistgruppen Islamiska staten har tagit på sig dådet. Lahouaiej-Bouhlel var ingen känd jihadist, men enligt franska myndigheter fanns tecken på att han radikaliserades väldigt snabbt. Hans grannar i Nice beskrev honom som en våldsam ensamvarg som tyckte om att dricka, lyfta vikter och dansa salsa. Men veckorna innan dådet gjorde Lahouaiej-Bouhlel nästan dagligen sökningar på internet som visade på ett ökat intresse för jihad. På hans dator hittades fotografier på döda människor och bilder med kopplingar till radikal islamism, däribland IS-flaggan.

Källa: BBC

TT

ARTIKELN HANDLAR OM