Domare förbjuder digitala terrorbilder

UTRIKES

Frankrike. Veckotidningen Paris Match får inte publicera bilder på terroroffer digitalt, enligt ett beslut i en fransk domstol. Däremot dras inte pappersupplagan tillbaka, som åklagaren hade krävt.

Anledningen är att den senaste utgåvan innehåller bilder från övervakningskameror som visar lastbilsattacken i Nice som dödade 86 människor. Bakom kravet finns två grupper som företräder familjer till offren.

"Dessa skärmdumpar, publicerade utan några försiktighetsåtgärder, är en förolämpning mot offren och deras familjers värdighet och publicerades 'bara för att väcka känslor'", säger grupperna i ett uttalande.

Åklagaren lämnade snabbt in ärendet till en domstol i Paris med kravet att "all publicering i alla format, särkilt digitala" ska förbjudas. Paris Matchs chefredaktör Olivier Royant menade i stället att syftet med tidningen var att hedra offren ett år efter attacken. Bilderna har publicerats i andra sammanhang tidigare och offren går inte att identifiera, anförde Royant.

Domstolen utslag blev en form av kompromiss. Rätten stämplade visserligen bilderna som "obscena" och förbjöd Paris Match att publicera dem digitalt. Däremot får fysiska kopior av veckotidningen säljas, eftersom det inte skulle vara en "effektiv åtgärd" att dra in upplagan.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM