Tillerson hoppfull om Qatar-konflikten

UTRIKES

USA/Qatar. USA:s utrikesminister Rex Tillerson är hoppfull efter sitt besök i Gulfländerna.

Han åkte dit i ett försök att medla i konflikten sedan Saudiarabien, Bahrain, Förenade arabemiraten och Egypten bröt sina diplomatiska förbindelser med Qatar den 5 juni. De anklagar emiratet för att stötta terrorism.

– Jag ser att det finns en vilja att vara mer öppna för att prata, och det var inte fallet innan jag kom, säger Tillerson.

Konflikten, som nu pågått i över en månad, är långt ifrån löst, och det har inte tillkännagetts att länderna planerar att sätta sig ner och prata.

Tillersons medarbetare sade inför hans fyra dagar långa resa att de inte förväntade sig att besöket skulle innebära en lösning på konflikten.

Den amerikanske utrikesministerns tydligaste bedrift under resan är det avtal som USA och Qatar undertecknade för att bekämpa terrorism. Ett avtal som får hård kritik av de fyra arabländerna.

FAKTA

Qatarkrisen

Den 5 juni bröt Saudiarabien, Förenade arabemiraten, Bahrain och Egypten de diplomatiska förbindelserna med Qatar. Flygtrafik till och från Qatar ställdes in och Saudiarabien stängde gränsen mot landet.

Länderna anklagar Qatar för att stöda extremism, bland annat för dess stöd till Hamas i Gaza och Muslimska brödraskapet i Egypten.

Länderna har ställt 13 krav för att häva blockaden mot Qatar, däribland att landet avbryter sina diplomatiska förbindelser med Saudiarabiens ärkerival Iran samt stänger ned mediebolaget al-Jazira.

Qatar, världens per capita rikaste land, har sagt att emiratet är väl rustat att stå emot blockaden.

Såväl USA som Turkiet har militärbaser i Qatar.

TT-AP

ARTIKELN HANDLAR OM