Tempelberget öppnar igen på söndag

UTRIKES

Israel. Tempelberget öppnar igen på söndag, meddelar Israels regering.

Beslutet att stänga helgedomen fattades efter fredagens attack då två poliser dödades och kritiserades hårt av hos såväl grannländer som israeliska araber.

"Det har beslutats att Tempelberget under morgondagen gradvis ska öppnas för troende, besökare och turister", meddelar Israels regering i ett uttalande.

Helgedomen stängdes "av säkerhetsskäl" efter fredagens attack i östra Jerusalem, där två israeliska poliser dödades. Avspärrningen resulterade i att den muslimska fredagsbönen i al-Aqsamoskén ställdes in, något som bara hänt tre gånger sedan östra Jerusalem ockuperades av israeliska styrkor 1967. Och upprörda reaktioner lät inte vänta på sig.

Stormuftin, stadens högste islamiske auktoritet, frihetsberövades temporärt efter att ha kritiserat beslutet. Och Jordanien riktade skarp kritik mot det "farliga" agerandet som "saknar motstycke".

Den Palestinska myndigheten fördömde såväl attacken som beslutet att stänga det heliga området.

– Det finns ingen ursäkt för stängningen av al-Aqsamoskén och vi opponerar oss mot beslutet. Rätten att utöva sin religion är lagstadgad och vi avvisar alla kränkningar av den rätten, sade Sheikh Yusuf Idis, minister för trosfrågor, till al-Jazira.

"Tillhör hela världen"

Efter fredagens attack, som följde på ett par månader av relativ stiltje, vilade på lördagen ett ansträngt lugn över Tempelberget. Utanför Damaskusporten, den norra ingången till Jerusalems gamla stad som i huvudsak används av israeliska araber, avvisar israelisk polis i dag besökare till Tempelberget.

– Det här är inte en säkerhetsåtgärd. Det här ett straff, säger den 53-årige revisorn Bader Jweihan efter att ha nekats inträde.

Bokförsäljaren Musa Abdelmenam Qussam, 73 år, kunde inte ta sig till sin butik inne i gamla stan, men var mer upprörd över den signal avspärrningarna sänder.

– Den här staden tillhör hela världen. Den måste hållas öppen, säger han.

Förstärkt säkerhet

Två israeliska poliser dödades och ytterligare en skadades i fredagens attack. De tre gärningsmännen flydde därefter in på tempelområdet där de sköts ihjäl av polis. Angriparna var israeliska araber i åldrarna 19-29, var bosatta i norra Israel och tillhörde samma släkt. Innan attacken hade en av dem postat en selfie inifrån al-Aqsamoskén.

För att undvika ytterligare spänningar efter avspärrningsbeslutet försäkrade Netanyahu snabbt att de långsiktiga tillträdesreglerna - som säger att bara muslimer får be på området - för Tempelberget ska bevaras. Samtidigt har premiärministern öppnat för att förstärka säkerheten vid portarna som leder in till gamla stan, något som kan komma att orsaka nytt missnöje hos landets muslimska minoritet.

FAKTA

Tempelberget

Tempelberget, eller Haram al-Sharif som det kallas av muslimer, ligger i östra Jerusalem som ockuperades av Israel under sexdagarskriget 1967.

Den israeliska regeringen betecknar staden som sin "eviga och odelbara huvudstad". Inget annat land utom Israel självt har erkänt Jerusalem som israelisk huvudstad.

Jerusalems gamla stad rymmer flera platser av stor religiös betydelse för judar, muslimer och kristna, som al-Aqsamoskén, Klippdomen, Tempelberget, Klagomuren och Heliga gravens kyrka.

Knappt 280 palestinier och arabiska israeler, och drygt 40 israeler, har dödats sedan oktober 2015 då säkerhetsläget i regionen försämrades. De flesta av palestinierna dödades enligt israeliska myndigheter i samband med att de genomförde attacker med kniv, skjutvapen eller fordon.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM