Protester i Polen mot domstolsreform

UTRIKES

Polen. Tusentals gick ut på gatorna i den polska huvudstaden för att protestera mot regeringspartiets domstolsreformer som oppositionen säger undergräver rättsväsendets självständighet och demokratin.

Demonstranter samlades utanför parlamentet i Warszawa, i Krakow och i flera andra polska städer på söndagen. De viftade med polska flaggor och EU-flaggor och skanderade "diktator" riktat mot regeringspartiet Lag och rättvisas (PiS) partiledare och landets faktiska ledare Jaroslaw Kaczynski.

Tidigare i veckan antog parlamentets underhus två lagar, som senaten därefter klubbade på lördagen. Enligt dem får justitieministern hädanefter utse de högsta domarna i landets domstolar och parlamentet utse medlemmar i Nationella domstolsrådet (KRS) - en kommitté som ska värna domstolarnas oberoende. Den polske presidenten Andrzej Duda måste underteckna med sin namnteckning innan lagarna börjar gälla.

Enligt ytterligare ett lagförslag som presenterades i förra veckan ska samtliga domare i Högsta domstolen gå i pension och justitieministern ska utnämna nya domare. Lagen kommer att debatteras i parlamentet på tisdag. Nu uppmanar oppositionspolitiker demonstranterna att fortsätta protestera utanför parlamentet de närmaste dagarna.

Sedan det nationalistiska konservativa partiet PiS kom till makten 2015 har det fått igenom en rad kontroversiella reformer av rättsväsendet och medierna, som har triggat massprotester. Polen får också kritik från EU-kommissionen för att undergräva den demokratiska maktdelningen. Men PiS avfärdar kritiken och säger att partiet har ett demokratiskt mandat att effektivisera rättsväsendet.

TT-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM