Irans president Rohanis bror gripen

UTRIKES

Iran. President Hassan Rohanis yngre bror och rådgivare Hossein Fereydoun har gripits misstänkt för ekonomisk brottslighet. En amerikansk medborgare har också dömts till tio års fängelse för spioneri.

Irans rättsväsende, som domineras av en konservativ politisk falang, meddelade på söndagen att Hossein Fereydoun, bror till den relativt moderate president Hassan Rohani, har häktats och kommer att släppas mot borgen i väntan på rättegång.

– Flera utredningar har gjorts angående den här personen. Även andra personer har utretts, varav några sitter i fängelse, sade Gholamhossein Mohseni Ejeie, talesman för rättsväsendet, under en tv-sänd presskonferens.

Konservativa i Iran anklagar Fereydoun för att ha tagit emot fördelaktiga lån och för att ha påverkat tillsättandet av två bankdirektörer. I januari krävde en grupp parlamentariker att Fereydoun skulle ställas inför rätta - ett krav som presidentens anhängare kallar politiskt motiverat.

Fereydoun deltog i Irans förhandlingsdelegation som tillsammans med internationella stormakter 2015 hamrade ut ett avtal som innebar att de ekonomiska sanktionerna hävs i utbyte mot att Iran slopar delar av sitt kärnenergiprogram. Avtalet är impopulärt bland Irans hökar och har bidragit till den allt större klyftan mellan de två maktpolerna presidentämbetet och rättsväsendet.

På söndagen meddelades också att en amerikan har dömts till tio års fängelse för spioneri. Senare identifierades amerikanen som Xiyue Wang, en 37-årig Pekingfödd historiker från Princetonuniversitetet i USA.

– Denna person, som samlade information och som direkt styrdes av Amerika, har dömts till tio år i fängelse, men domen kan överklagas, sade talesman Ejeie.

"Vi uppmanar till omedelbar frigivning av alla amerikanska medborgare som orättfärdigt gripits i Iran, så att de kan åka hem till sina familjer", skriver amerikanska UD i ett uttalande.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM