Ommöblering i pakistansk dynasti

UTRIKES

Pakistan. Pakistans parlament har möblerat om i landets högsta ledning. Men makten stannar inom Pakistans muslimska förbund (PML-N) - och inom familjen Sharif.

Pakistans parlament har som väntat utsett den tidigare oljeministern Shahid Khaqan Abbasi till ny premiärminister. Men Abbasi är bara en temporär lösning. Det konservativa regeringspartiet PML-N vill så snart som möjligt hålla ett fyllnadsval för att låta Shahbaz Sharif, i dag regional regeringschef i provinsen Punjab, ta plats i parlamentet och därefter ta klivet upp till premiärministerposten.

Shahbaz Sharif kommer i så fall att kandidera till den plats som hans äldre bror Nawaz Sharif i fredags lämnade vakant när han avgick från premiärministerposten.

Hade oredovisad lön

Det var efterdyningarna av Panamadokumenten som fick Nawaz Sharif på fall. Enligt Pakistans högsta domstol hade den tidigare premiärministern en odeklarerad lön från ett företag baserat i Förenade arabemiraten och ägt av hans son. Nawaz Sharif ska visserligen inte ha tagit ut lönen men domstolen slog likväl fast att han inte varit "ärlig" - ett krav enligt Pakistans konstitution.

Pakistans politiska liv har sedan självständigheten för 70 år sedan dominerats av landets mäktiga militär och dess inflytelserika familjedynastier. Landet placerar sig på en föga smickrande 116:e plats av 176 länder i organisationen Transparency Internationals senaste korruptionsindex, och under månaderna som föregått Nawaz Sharifs fall har pakistansk press fyllts av rapporter om familjens överdådiga livsstil och lyxfastigheter i London.

Kritik från oppositionen

Oppositionen har kritiserat PML-N:s plan att lämna över premiärministerposten från en bror till en annan och liknat landet vid en informell monarki.

– Politiska partier har ingen demokrati i sig. De är familjepartier, dundrade oppositionsledaren och förre cricketspelaren Imran Khan inför omröstningen.

PML-N tycks ta kritiken med ro. Efter att Abbasi utsetts till ny premiärminister, med stöd av 221 av parlamentets 342 ledamöter, stämde partiets företrädare upp i en hyllningskör.

Namnet de ropade: "Nawaz Sharif!"

TT-AFP-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM