Trump hjälpte sonen med uttalande om ryssmöte

UTRIKES

USA. USA:s president Donald Trump dikterade ett uttalande till sin son om hans möte med en rysk advokat vilket senare visade sig vara missvisande, enligt uppgifter till The Washington Post.

I uttalandet sade Donald Trump jr att mötet med en rysk advokat i juni 2016 inte handlade om pappans presidentvalskampanj. Där påstods att mötet handlade om adoption av ryska barn, och att det inte rörde kampanjfrågor.

Uttalandet ska ha dikterats av presidenten på flyget hem från G20-mötet i Tyskland, enligt tidningens källor - något som förnekas av Vita huset.

– Han dikterade definitivt inte, säger Vita husets presstalesperson Sarah Huckabee Sanders som dock medger att Trump gav sonen tips "som varje far skulle ha gjort".

Senare släppte Trump jr mejl som visade att han vetat att mötet med advokaten kunde ge information ämnad att misskreditera demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton.

Nyheten om mötet mellan Donald Trump jr och den ryska regeringsanknutna juristen Natalia Veselnitskaja briserade som en bomb i Washington. Även presidentens svärson Jared Kushner och dåvarande kampanjchef Paul Manafort deltog i mötet i juni 2016.

Nyheten satte Donald Trumps son i centrum i den växande härvan kring Trumpkampanjens eventuella kontakter med Ryssland för att främja republikanerna inför presidentvalet i fjol.

Trump har kallat medierapporteringen om sonens ryska kontakter för en "häxjakt".

TT-AFP-Reuters