En miljon småbarn i koleraområden

UTRIKES

Jemen. Över en miljon undernärda barn under fem år bor i områden i Jemen med hög risk för kolera, visar nya siffror enligt Rädda Barnen. Omkring 200 000 av barnen är svårt undernärda.

Koleraepidemin i det krigsdrabbade landet har smittat över 425 000 människor och nära 1 900 personer har avlidit.

– Tragedin är att både undernäring och kolera är lätt att få bukt med om du har tillgång till grundläggande sjukvård, säger Tamer Kirolos vid organisationen.

FAKTA

Bakgrund: Krisen i Jemen

Jemen har härjats av inbördeskrig sedan hösten 2014 då Huthirebellerna intog huvudstaden Sanaa och störtade president Abd Rabbu Mansur Hadi. Konflikten har utvecklats till en kraftmätning mellan Iran, som stöttar Huthirebellerna, och den saudiskledda koalition som stöder Hadi.

Till råga på allt sprids en koleraepidemi. Kolera leder till kraftiga diarréer och uttorkning men är en förhållandevis lättbehandlad sjukdom om patienten får rätt behandling i tid. Kolera är i stort sett utrotad i stora delar av världen och förekommer enbart på platser där sjukvården och infrastrukturen är så underutvecklad att smittan kan spridas och få fäste.

Nyligen varnade Internationella rödakorskommittén (ICRC) för att över 600 000 jemeniter väntas bli smittade av kolera under 2017. Samtidigt slog FN larm om att 20 av Jemens 27 miljoner invånare är i behov av humanitärt stöd. FN bedömer också att situationen i Jemen är den värsta humanitära krisen i världen.

Källor: Utrikespolitiska institutet, UI, ICRC, FN.

TT-Reuters