En frisläppt efter räder i Sydney

UTRIKES

Australien. En man som greps i Sydney i helgen, i räder kring terrorplaner, har släppts.

Tre män sitter fortsatt frihetsberövade.

Inga misstankar finns mot mannen som släppts, enligt Australiens federala polis. 50-åringen var chockad över att förhöras i det här sammanhanget, säger hans advokat Moustafa Kheir.

– Det är ofattbart att han skulle kunna förknippas med något sådant här.

De övriga tre männen sitter fortsatt bakom lås och bom, men har inte delgivits misstanke om brott. De får hållas kvar i sju dagar utan att delges misstanke, enligt lagar som utformats för att hindra terrordåd.

Inga fler uppgifter har släppts från polisen om de misstänkta planerna på att störta ett flygplan. Australiska medier har ändå rapporterat om flera detaljer, bland annat om att en bomb skulle gömmas i en köttkvarn.

Uppgifter finns också om att gripandena kom efter tips från amerikansk eller brittisk underrättelsetjänst som avlyssnat kommunikation från Syrien, men det vill inte australiska myndigheter kommentera.

Medier har också rapporterat att attentatet skulle ske mot ett plan på väg mot Mellanöstern. Men något ska ha gått fel vilket gjorde att de misstänkta terroristerna ändrat fokus till inrikesflyg, enligt de obekräftade uppgifterna.

Enligt den australiska tv-kanalen Channel 9 ska en av de gripna ha försökt checka in på en internationell flygning, för att ta reda på om köttkvarnen kunde tas ombord som handbagage.

FAKTA

Terrorplaner i Australien

Fyra män - varav en nu släppts - greps i Sydney i lördags efter tillslag på fem olika platser.

Terrorhotnivån för landet, nära lierat med USA, kvarstår och bedöms som "sannolik", vilket är oförändrat sedan 2014.

Enligt australiska myndigheter är planen det trettonde större terrorhotet som stoppats sedan nivån höjdes. 70 personer har ställts inför rätta efter 31 olika antiterroroperationer.

Flera terrorattacker har ägt rum i Australien på senare år, bland annat på ett kafé i Sydney 2014 då två dödades.

TT-AP-Reuters