Jordens resurser tar slut redan i dag

UTRIKES

Miljö. Redan i dag, den 2 augusti, har mänskligheten förbrukat årets budget av förnybara resurser. Det är nytt rekord för den så kallade overshoot day, eller på svenska den ekologiska skuldens dag, som i år infaller en dag tidigare än 2016.

Under resten av årets fem månader lever vi över våra tillgångar, visar nya uppgifter från nätverket Global footprint network som samarbetar med Världsnaturfonden, WWF. Mänskligheten lever som om den hade 1,7 planeter till sitt förfogande, och koldioxidutsläppen står för hela 60 procent av vårt ekologiska fotavtryck.

Fram till 1970-talet levde vi globalt sett inom ramarna för en planet. Men utvecklingen bröts och på drygt fyra decennier har overshoot day flyttat från december till augusti.

"Förutom omställningen till en fossilfri ekonomi behöver vi bland annat halvera matsvinnet och köttkonsumtionen och uppnå en mer hållbar konsumtion. Det är positivt att vi har ett internationellt klimatavtal och många städer och företag går i rätt riktning, men många fler måste följa efter", säger Stefan Henningsson, klimatexpert på WWF, i ett pressmeddelande.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM