Unga kvinnor förs bort för giftermål

UTRIKES

Kirgizistan. En av fem unga kvinnor och flickor i Kirgizistan kidnappas för att tvingas gifta sig, enligt en studie.

Kvinnor våldtas för att inte vilja återvända hem.

"Brudkidnappning" förekommer på landsbygden i Kirgizistan. Traditionen kallas "ala kachuu", som betyder "att ta och springa iväg". En man för med sig en kvinna mot hennes vilja och tvingar henne att skriva på ett papper där hon samtycker till äktenskap.

I många fall förekommer våldtäkter, för att kvinnan ska skämmas för mycket för att återvända till familjen, enligt FN:s befolkningsfond.

"Efter kidnappningen ses inte längre dessa kvinnor som oskulder. Dessutom betraktas de som envisa och besvärliga om de säger nej till äktenskap, och blir därmed mindre attraktiva för andra män", skriver forskare från det USA-baserade Duke University.

Är olagligt

Mellan 16 och 23 procent av kvinnorna i Kirgizistan förs bort på det här sättet, enligt studien, publicerad i den vetenskapliga tidskriften Demography. De som kidnappas är yngre - medelåldern är 19 år - än kvinnor som gifter sig på annat sätt.

Det är olagligt med brudkidnappning i Kirgizistan sedan 2013 och barnäktenskap förbjöds i fjol. Ändå tros nära 12 000 unga kvinnor och flickor kidnappas för giftermål varje år, enligt en kvinnoorganisation i landet.

Var tionde flicka i landet gifter sig innan de fyller 18, enligt organisationen Girls Not Brides, som arbetar mot barnäktenskap.

Diskuteras öppet

Studien från Duke University visar också att barn till kidnappade kvinnor väger mindre än andras. Det är oklart varför, men handlar troligen om effekter av psykisk stress hos mammorna, enligt professor Charles Becker, en av forskarna bakom studien.

I samhället finns en hög acceptans kring att brudkidnappning fortfarande förekommer, enligt Becker.

"Det verkar inte förekomma ett stigma kring detta i särskilt hög grad bland kirgizer, och folk diskuterar det gärna öppet", säger Becker i ett uttalande.

TT-Reuters