Fångar flydde med hjälp av jordnötssmör

UTRIKES

USA. En oerfaren fångvakt. Ihopsamlat jordnötssmör. Det var ingredienserna i en slug plan som ledde till att tolv personer lyckades rymma från ett fängelse i USA.

Det var i söndags som tolv fångar lyckades ta sig ut från ett fängelse i Walker County i Alabama. Men rymlingarna sågade sig inte genom några galler eller grävde tunnlar under marken - de använde jordnötssmör för att lura en ny vakt att släppa ut dem.

Med hjälp av smörgåspålägget ändrade fångarna numret på en av de dörrar som ledde ut ur fängelset, så att den i stället såg ut som en celldörr. De lurade sedan den intet ont anande vakten - som jobbade i ett kontrollrum med uppsikt över 140 intagna - att öppna fel dörr. Fångarna använde sedan kläder och filtar för att klättra över ett staket krönt av taggtråd.

– Den unga mannen var en svag länk och de visste om det, sade sheriffen Jim Underwood på en presskonferens, enligt CNN.

– De försöker lura oss och de anställda i fängelset hela tiden. Du måste alltid vara på tårna, men den här gången slant vi. Jag kommer inte att komma med ursäkter, det var ett mänskligt fel som orsakade detta.

De flesta fångarna fångades in kort efter rymningen och den sista togs in i tisdags. Rymlingarna, som bland annat satt i fängelse för mordförsök, står nu inför ytterligare straff.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM