Pence: Moskva bakom kuppförsök i Montenegro

UTRIKES

Montenegro. USA:s vicepresident Mike Pence anklagar Rysslandstödda agenter för att ha försökt lönnmörda Montenegros premiärminister under ett påstått kuppförsök.

Montenegro blev Natos senaste medlemsland i juni i år. Enligt den amerikanske vicepresidenten ska fjolårets kuppförsök i Montenegro ha orkestrerats av Kreml i syfte att avskräcka Balkanlandet från att gå med i militäralliansen, något som Ryssland dementerar.

– Rysslands avsikter blottlades det senaste året då Moskvabackade agenter försökte störa Montenegros val, attackera ert parlament och till och med mörda er premiärminister, sade Pence på onsdagen på ett toppmöte i Montenegro.

Dagen före det montenegrinska parlamentsvalet i oktober i fjol greps flera serbiska medborgare, misstänkta för att ha planerat att ta över parlamentet och mörda dåvarande premiärministern Milo Djukanovic. 14 misstänkta står inför rätta, däribland två ryska medborgare som åtalas i sin frånvaro.

Under onsdagens toppmöte med ledare från Balkanländerna kallade Mike Pence Ryssland för ett "oförutsägbart land".

– Som ni vet fortsätter Ryssland att försöka rita om internationella gränser med våld och här i västra Balkan har Ryssland försökt destabilisera regionen, undergräva era demokratier och skilja er från varandra och från resten av Europa.

TT-AFP