Ilsken svan avlivad efter attacker

UTRIKES

Norge. Hackattacker, dränkningsförsök och näbbiga närmanden. Listan på missdåd som svanen i norska Os gjort sig skyldig till är lång. Den aggressiva fågeln, som gått under namnet "Hamnchefen", har nu tagits av daga.

– Svanen avlivades natten till torsdag. Det var viktigt för oss att inte vänta till morgonen för att undvika krångel. På så vis var det ingen som såg det, och djuret blev inte stressat, säger Øystein Svalheim, chef för ett kommunalt samarbetsorgan i området Bjørnefjorden.

"Hamnchefen" har under en längre tid ställt till trubbel i hamnbassängen i Os, som ligger söder om Bergen. Måttet var rågat när svanen drog ned en flicka i förskoleåldern under vattenytan i slutet av juni, och kommunen fattade beslut om avlivning.

Innan beslutet kunde verkställas hann det ilskna fjäderfäet gå till ytterligare en attack, den här gången mot en sextonårig flicka som tvingades överge sin båt och simma i land sedan svanen tagit sig ombord.

Kommunalrådet Marie Bruarøy har tagit emot flera mordhot från lokala djurvänner sedan avlivningsplanerna blev kända, enligt NRK. "Hamnchefen" gick dock ett stillsamt öde till mötes, enligt Svalheim.

– Han somnade in lugnt och fridfullt. Han fördes bort och avlivades med ett enkelt slag i nacken.

TT-NTB

ARTIKELN HANDLAR OM