Gustafssons medfånge släppt: "Äntligen!"

UTRIKES

Mali. Sydafrikanen Stephen McGowan - som suttit tillfångatagen med svenske Johan Gustafsson - har släppts fri efter nästan sex år.

"Hela familjen Gustafsson är så oerhört fantastiskt glad för familjen McGowans skull! Äntligen!", skriver Johan Gustafssons syster Victoria i ett sms till TT.

Stephen McGowan har släppts av al-Qaida i Mali och är tillbaka i sitt hemland, meddelar Sydafrikas utrikesminister Maite Nkoana-Mashabane på en pressträff.

Han har återförenats med sin familj och hans fru Catherine beskriver hur deras första möte var:

– Han tittade på mig och sade "vad långt hår du har fått". Jag sade "men ditt hår är längre än mitt nu", säger hon enligt AP.

Pappan Malcolm McGowan blev överraskad när Stephen återvände.

– När jag gav honom en kram märkte jag att han var lika stark och välmående som förut, så han har uppenbarligen blivit bra behandlad där uppe (i Mali), säger han enligt AFP.

Modern dog

Stephen McGowan genomgår läkarkontroller, men ska inte ha några allvarliga skador. Ingen lösesumma har betalats för att få honom fri, enligt utrikesministern.

Ministern för statssäkerhet, David Mahlobo, utvecklar resonemanget.

– Vi lyckades få honom frisläppt förutsättningslöst. Tack vare vårt engagemang, och med stöd från Afrikanska unionen, så är Stephen hemma igen. Relationen mellan de båda ländernas presidenter har varit väldigt viktig, säger han.

Utrikesministern hälsar Stephen varmt välkommen hem.

– Vi önskar honom all lycka i sitt liv som en fri man. Men det är sorgligt att hans kära mor dog i maj 2017 och aldrig fick se sin son komma hem, säger Maite Nkoana-Mashabane enligt Reuters.

"Normalt liv"

Modern Beverly dog efter en lång tids sjukdom.

– Det är så beklagligt att Stephens mamma inte är här, säger frun Catherine McGowan.

Pappan Malcolm säger att Stephen, som inte närvarade på pressträffen, kommer att kunna komma tillbaka från sorgen och leva ett "normalt liv".

För en månad sedan släppte kidnapparna en film med McGowan och där tycktes han inte vara medveten om sin nära förestående frihet.

– Det är lång tid att vara borta (...) när tror ni att det här är över? sade McGowan, enligt det USA-baserade övervakningsorganet Site, som hade hittat videon via onlinetjänsten Telegram.

McGowans familj har flera gånger varit i kontakt med Johan Gustafsson sedan svensken släpptes fri tidigare i somras. Gustafsson har bland annat rest till Johannesburg för att besöka Stephen McGowans fru, enligt Expressen.

FAKTA

Kidnappningen av McGowan

Sydafrikanen Stephen McGowan kidnappades tillsammans med svensken Johan Gustafsson och nederländaren Sjaak Rijke av al-Qaidas nordafrikanska gren, Aqim, i Mali i november 2011.

Rijke fritogs i april 2015. Gustafsson släpptes fri och återkom till Sverige den 26 juni i år.

De tre var på en restaurang i Timbuktu i norra Mali tillsammans med en tysk man när beväpnade män förde bort dem. Tysken sköts ihjäl av kidnapparna när han gjorde motstånd.

TT