Bortförd vietnames erkänner i statlig tv

UTRIKES

Tyskland/Vietnam. Den vietnamesiske före detta oljebolagschefen säger i statlig tv att han själv valt att återvända till hemlandet.

Enligt Tyskland kidnappades han på tysk mark.

I en tv-sändning på torsdagen säger Trinh Xuan Thanh att han själv överlämnat sig till vietnamesiska myndigheter.

– Jag tänkte inte moget utan bestämde mig för att gömma mig och under den tiden förstod jag att jag måste återvända för att möta sanningen och . . . erkänna mina fel och be om ursäkt, säger han.

– Jag återvände till Vietnam och anmälde mig hos den undersökande myndigheten.

Det var på onsdagen som Tyskland anklagade den vietnamesiska säkerhetstjänsten och Vietnams ambassad i Berlin för att ha kidnappat Trinh Xuan Thanh - en affärsman och tidigare chef på det statliga oljebolaget Petrovietnam, som sökt asyl i Tyskland.

Rädd för dödsstraff

En talesperson för tyska UD kallar det påstådda bortförandet i det populära grönområdet Tiergarten, inte långt från riksdagshuset och Angela Merkels kansli, för två veckor sedan, för "ett exempellöst, skandalöst brott mot tysk och internationell lag" och varnar för att händelsen allvarligt kan skada banden mellan länderna. Den kommunistiska enpartistaten tillbakavisar alla anklagelser.

Thanhs tyske advokat Victor Pfaff berättar att vittnen sett Thanh och en kvinna övermannas av beväpnade agenter och föras bort i en bil med tjeckiska nummerplåtar. Därefter har Thanh varit spårlöst försvunnen tills han uppenbarade sig på vietnamesisk tv. Vem kvinnan är och var hon nu befinner sig är okänt.

Advokaten säger att det är otänkbart att Thanh skulle ha rest till Vietnam frivilligt.

– Han var rädd för att åka tillbaka och för vad konsekvenserna skulle kunna bli. En rättegång och straff, kanske till och med dödsstraff, skulle kunna vänta honom, säger Pfaff.

Utreds för förskingring

Den 51-årige Thanh har tidigare varit chef på det statliga oljebolaget Petrovietnam och haft andra höga statliga tjänster. I fjol publicerades foton av Thanh i en lyxbil med regeringsnummerskylt, vilket väckte skarp kritik i ett land där statliga tjänstemän förväntas leva enkelt. Flera utredningar öppnades för misskötsel av det statliga bolaget och ekonomisk brottslighet, varpå Thanh lämnade Vietnam och sökte asyl i Tyskland.

– Vi är fast beslutna att fånga Thanh. Han kan inte gömma sig för alltid, sade chefen för kommunistpartiet Nguyen Phu Trong, till statlig media i december.

Tyska utrikesdepartementet bekräftar att Vietnam tidigare begärt att få Thanh utlämnad, i marginalen på ett G20-möte då Vietnams premiärminister Nguyen Xuan Phuc och förbundskansler Angela Merkel träffades.

TT-AFP-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM