Tillerson och Lavrov planerar möte

UTRIKES

USA. USA:s och Rysslands utrikesministrar kommer att träffas inom kort. Samtidigt närmar sig ländernas relation fryspunkten.

Den amerikanske utrikesministern Rex Tillerson och hans ryske motpart Sergei Lavrov beslöt på torsdagen att träffas i helgen, i samband med ett Asean-möte i Filippinernas huvudstad Manilla. Parterna "beslöt att i detalj diskutera utsikterna för ömsesidigt samarbete" för att lösa situationen, lyder ett uttalande från ryska UD.

På onsdagen skrev USA:s president Donald Trump på ett beslut om nya sanktioner mot Ryssland, vilket har grusat Moskvas förhoppningar om islossning i relationerna till Washington.

Enligt den ryske premiärministern Dmitrij Medvedev innebär sanktionerna ett "fullskaligt handelskrig".

"Vårt förhållande med Ryssland är på en farlig lägstanivå. Det kan ni tacka kongressen för", skrev USA:s president Donald Trump på Twitter.

"Hoppet är slut"

Svaret på de amerikanska sanktionerna kom snabbt från Moskva. I fredags - då president Trump ännu inte hunnit godkänna det av kongressen beslutade paketet - krävde den ryska regeringen att USA krymper sin diplomatiska närvaro i Ryssland med 755 personer. Dessutom beslagtogs två ambassadbyggnader.

Därefter skärpte landets premiärminister Dmitrij Medvedev tonen ytterligare.

"Hoppet om att våra förbindelser med den nya amerikanska regeringen skulle förbättras är slut", skrev han i ett Facebookinlägg.

Medvedev anser också att Trumps regering uppvisat en fullständig maktlöshet genom att lämna över den verkställande makten till kongressen "på det mest förnedrande vis".

Straff för Krim

Sanktionerna mot Ryssland införs som en form av straff för Rysslands inblandning i det amerikanska presidentvalet i fjol, och landets invasion och annektering av den ukrainska Krimhalvön. Paketet antogs i förra veckan med en stor och partiöverskridande majoritet i kongressens båda kammare.

Det spekulerades i att Trump skulle lägga in sitt veto mot sanktionerna. Ett sådant hade dock kunnat röstas ned av kongressen, med tanke på det starka stödet för en hårdare linje mot Ryssland.

Även Nordkorea och Iran blir föremål för nya amerikanska straffåtgärder.

TT