Hög skyskrapa brann i Dubai

UTRIKES

Dubai. Stora delar av en skyskrapa i Dubai, ett av världens högsta bostadshus, har eldhärjats.

Inga människor skadades, enligt lokala myndigheter.

– Så fort jag vaknade kände jag att hela lägenheten luktade rök. Det var bara att försöka ta på sig skorna. När jag kom ut var det rökfyllt i korridoren, säger svensken Christian Jansson, som bor på 46:e våningen, till Aftonbladet.

– Det var kalabalik. Folk sprang över varandra.

Elden spred sig snabbt i det omkring 80 våningar höga huset i Dubai, som är ett av de sju emirat som ingår i Förenade arabemiraten.

Under kontroll

– Räddningsstyrkor från fyra stationer arbetar med att få elden under kontroll och se till att de boende kommer i säkerhet, sade en talesperson för lokala myndigheter enligt brittiska Daily Mail.

Lågor syntes slå ut från ett stort antal våningar längs ena sidan av skyskrapan. Brinnande material från huset ramlade ner på gatan nedanför, visar bilder som vittnen postat på sociala medier.

De många boende i skyskrapan ska ha hunnit lämna byggnaden oskadda. Myndigheterna twittrade strax efter klockan 01 svensk tid att branden var under kontroll. På bilder på myndigheternas Twitterkonto syns inte längre några lågor.

Liknande brand

Samma skyskrapa, som kallas Torch Tower ("Facklan"), eldhärjades 2015. Då var det fasadmaterialet som pekades ut som orsak till att branden spreds, precis som vid den kraftiga branden i Grenfell Tower i London i juni då minst 80 personer omkom.

Skyskrapan i Dubai på över 300 meter är ett av världens högsta bostadshus. Den USA-baserade organisationen CTBUH - som samlar medlemmar med yrkesbaserat intresse av skyskrapor, till exempel byggbolag och stadsplanerare - skriver på sin sajt att skrapan består av 86 våningar ovan jord och fyra under. I huset finns 676 lägenheter.

Det är oklart vad som orsakat nattens brand, som enligt Dubaipolisen började på nionde våningen för att sedan sprida sig uppåt i byggnaden.

Även i Sharjah - ett annat av emiraten - har det brunnit. Eldsvådan bröt upp högst upp i elvavåningshuset, som är under byggnad, strax före midnatt lokal tid. Räddningstjänsten uppger för tidningen Gulf News att ingen människa blev skadad. Två närliggande bostadshus evakuerades.

FAKTA

Bränder i höghus

Dubai är ett av sju emirat i Förenade arabemiraten.

Flera bostadshus och hotell har eldhärjats i Förenade arabemiraten på senare år. I vissa fall har experter sagt att brandfarligt fasadmaterial gjort att brandförloppet gått snabbare.

På nyårsafton 2015 utbröt en brand på Address Hotel i Dubai, 63 våningar högt. I juli 2016 brann det i 75-våningshuset Sulafa Tower i Dubai.

I augusti 2016 brann det i en 28 våningar hög byggnad som höll på att färdigställas i Abu Dhabi. Då omkom 13 människor.

TT