Stiger temperaturen i Rysslandsutredning?

UTRIKES

USA. Den särskilde åklagaren Robert Mueller har vänt sig till en åtalsjury i utredningen kring Rysslands inblandning i det amerikanska presidentvalet.

Åklagaren tros nu ha lagt in en ny växel.

Åtalsjuryn (en så kallad grand jury) används inom ramen för utredningen av rysk inblandning i 2016 års presidentval, skriver Wall Street Journal. Med hjälp av en jury kan åklagare bland annat kräva in dokument och förhöra vittnen under ed.

– Man utser inte en åtalsjury om det inte är så att utredningen har bevis som man upplever innebär en överträdelse mot minst en, om inte fler, rättsliga bestämmelser, säger juristen Bradley Moss till nyhetsbyrån AFP.

Att vända sig till en åtalsjury är "nästa logiska steg" i utredningen, enligt försvarsadvokaten Jacob Frenkel, som däremot inte anser att det måste innebära att utredningen trappas upp.

Att en åtalsjury arbetar med utredningen behöver inte heller betyda att konkreta brottsanklagelser kommer att presenteras i närtid, rapporterar nyhetsbyrån AP.

"De senaste veckorna"

Mueller utreder bland annat om Donald Trumps kampanj samarbetade med Ryssland för att främja Trump. Den ryska regeringen har nekat till inblandning i det amerikanska valet och Trump har kallat Muellers utredning för en politiskt motiverad häxjakt.

Det står ännu inte klart huruvida åtalsjuryn, som utgår från Washington DC, är kopplad till det arbete som en annan åtalsjury i Alexandria, Virginia, redan bedriver inom ramen för Rysslandsutredningen.

Den juryn har använts för att samla information om Michael Flynn, presidentens tidigare rådgivare inom nationell säkerhet som fick sluta när det visade sig att han inte varit ärlig i fråga om sina kontakter med ryska företrädare.

Åtalsjuryn i Washington ska ha börjat arbeta "de senaste veckorna", skriver Wall Street Journal.

Lovar samarbeta

Presidentens advokat Ty Cobb säger sig inte ha vetat om att en ny åtalsjury kallats in.

– Vita huset kommer att samarbeta fullt ut med Mueller, säger han.

Trump har ifrågasatt Muellers opartiskhet och både republikaner och demokrater i kongressen har uttryckt oro över att Trump kommer att avskeda honom. Det lades på torsdagen fram förslag till lagstiftning som skulle kunna förhindra att Trump låter Mueller gå.

Vita husets talesperson Sarah Sanders hävdar att presidenten med största sannolikhet inte utreds. Hon hänvisar till att den förre FBI-chefen James Comey "tre gånger" sagt till presidenten att han inte är under utredning.

– Vi har ingen anledning att tro att det har förändrats, säger Sanders.

Trump nekar

Trump fortsätter att neka till att Ryssland hjälpte honom.

– De flesta vet att det inte fanns några ryssar i vår kampanj. Vi vann inte på grund av Ryssland. Vi vann på grund av er, sade han under ett politiskt massmöte i Huntington, West Virginia, på torsdagskvällen.

Om Trump skulle kallas att vittna inför åtalsjuryn blir han inte den första presidenten som tvingas göra det. Bill Clinton förhördes inför en åtalsjury om sin relation med Vita huset-praktikanten Monica Lewinsky. Clinton ställdes sedan inför riksrätt, men frikändes.

FAKTA

Bakgrund: Trump och Ryssland

USA:s underrättelsetjänster har pekat ut ryska hackare för inblandning i fjolårets valrörelse och många undrar om det var till presidentens fördel - och om viss aktivitet skett i maskopi med Trumps kampanj.

I dagsläget pågår flera utredningar i såväl kongressens som FBI:s och olika underrättelsetjänsters regi.

Den 9 maj avskedade Trump FBI-chefen James Comey. I en intervju senare sade Trump att det hade med "Rysslandsgrejen" att göra. Comey har offentliggjort minnesanteckningar från sina möten med Trump, enligt vilka presidenten bad honom "släppa" utredningen av Flynn.

Den 17 maj utsåg vice justitieminister Rod Rosenstein den tidigare FBI-chefen Robert Mueller till särskild åklagare med ansvar för Rysslandsutredningen.

TT-AFP-AP