Sessions utlovar hårda tag mot medieläckor

UTRIKES

USA. En ny FBI-avdelning har skapats och flera personer har delgivits misstanke om brott.

USA:s justitieminister Jeff Sessions utlovar hårda tag mot de personer som läcker hemlighetsstämplat material till medier.

På en pressträff sade Sessions att antalet utredningar om läckor har tredubblats jämfört med innan Donald Trump tillträdde som president.

– Vi gör en markering. Den här kulturen med läckor måste få ett slut, sade Sessions, rapporterar AFP.

Fyra personer har redan delgivits misstanke om att "olagligen ha avslöjat" hemligstämplat material. Sessions nämnde också att FBI har startat en ny särskild avdelning som arbetar med frågor som gäller läckor från statsapparaten och underrättelsetjänsten.

Tog inga frågor

Det kan också bli förändringar i riktlinjerna när det gäller tvingande utfrågningar av journalister. Enligt Sessions har Vita huset respekt för medierna, men den respekten är inte obegränsad.

– De kan inte tillåtas riskera liv ostraffat. Vi måste balansera mediernas uppgift med skyddet av nationens säkerhet, sade han.

Sessions svarade inte på några frågor från journalisterna på plats. Medan han gick ut ur rummet slängde en av reportrarna ut en fråga: "Kommer ni även att åtala journalister?"

Trumps samtal läckta

Jeff Sessions har hängt löst som justitieminister. President Donald Trump har gått till upprepade attacker mot honom, och bland annat varit upprörd över att ministern förklarat sig jävig och inte velat medverka i utredningen av ryska kopplingar i det amerikanska valet. Trump har också anklagat Sessions för att inte göra tillräckligt mot "olagliga läckor".

Bland det som har läckt ut finns Donald Trumps privata telefonsamtal med utländska ledare. Utskrifterna av samtalen har publicerats i sin helhet i The Washington Post.

Även under Obama var läget spänt mellan medier och Vita huset vad gäller läckor. Justitiedepartementet drev då fler fall om läckor än under alla tidigare presidenter tillsammans, processer som fick kritik för att vara onödigt aggressiva, enligt AP.

TT