Indien öppnar bank för tomater

UTRIKES

Indien. Kraftiga regn har fått priset på tomater att skjuta i höjden i Indien. Plötsligt har växten blivit stöldbegärlig - vilket har lett till att beväpnade vakter patrullerar marknader och en särskild bank har öppnat för insättningar.

Köerna ringlade långa när en statlig tomatbank slog upp portarna i den indiska staden Lucknow. Tilltaget var främst tänkt som ett politiskt jippo men lockade människor som vill förvara sina tomater på banken, av rädsla för att de ska bli stulna.

– Jag har satt in 500 gram tomater och kommer att få ett kilo tillbaka om sex månader, säger en man till den indiska nyhetsbyrån ANI.

Regn och översvämningar har gjort att priset på tomater stigit kraftigt i Indien sedan slutet av juni. En stöld av 300 kilo tomater i Bombay i mitten av juli har spridit oro bland handlare och i staden Indore i Madhya Pradesh håller beväpnade vakter ett öga på den eftertraktade varan.

– Med priserna som skjuter i höjden är säkerheten kring tomaterna av stor betydelse för grossisterna, säger handlaren Santosh Narang till The Hindustan Times.

Hittills har det kommit en procent mer regn än normalt under monsunperioden i Indien. Men fördelningen har varit ojämn, vilket har lett till översvämning i vissa områden och torka i andra. Som en följd har också lökpriset stigit.

FAKTA

Monsunperioden

Omkring 70 procent av den årliga nederbörden faller över Indien under monsunperioden, som varar mellan juni och oktober. Regnen är viktiga för många bönder som saknar bevattningssystem för sin mark.

Årets nederbörd har fallit väldigt ojämnt över landet. Vissa områden i södra Indien har fått mycket mindre regn är normalt medan översvämningar har dödat över 300 personer i västra Rajasthan.

Källa: Reuters

TT

ARTIKELN HANDLAR OM