Kagame vinner presidentvalet i Rwanda

UTRIKES

Rwanda. Rwandas sittande president Paul Kagame tar som väntat hem en jordskredsseger.

För tredje gången i ett presidentval får han över 90 procent av rösterna.

När samtliga röster räknats får Kagame 98,63 procent, enligt valmyndigheten i landet. De två mindre välkända kandidaterna, Frank Habineza från Demokratiska gröna partiet och den oberoende kandidaten Philippe Mpayimana, får mindre än en procent vardera.

Kagame behövde 50 procent av rösterna för att väljas om.

Enligt valmyndigheten har 97 procent av 6,9 miljoner röstberättigade i landet röstat.

Ändrad grundlag

Paul Kagame ställde upp för en tredje mandatperiod efter en ändring i grundlagen, som alla politiska partier utom Demokratiska gröna partiet ställde sig bakom. I december 2015 hölls en folkomröstning om ändringarna i konstitutionen. En majoritet av rwandierna röstade för förslaget.

Även i valen 2003 och 2010 vann Kagame med över 90 procent av rösterna.

Anklagas för förtryck

Kagame ses som en stark ledare av många rwandier. Han bidrog till att få ett slut på folkmordet 1994, då uppskattningsvis 800 000 människor dödades. Folkmordet leddes av extremnationalister från majoritetsfolket hutu. De flesta offren tillhörde minoritetsfolket tutsi, men även hutuer som sågs som medlöpare mördades, liksom andra.

Människorättsorganisationer har anklagat Kagame för ett systematiskt förtryck av oppositionen och rätten till yttrandefrihet. I en rapport inför valet konstaterar Amnesty International att oppositionspolitiker, journalister och människorättsaktivister har skrämts till tystnad, fängslats och till och med dödats.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM