Utländska valexperter gripna i Kenya

UTRIKES

Kenya. Kenyansk polis har gripit en amerikansk expert på valdata, bara dagar före presidentvalet.

Även en kanadensisk medborgare har gripits.

Den amerikanska ambassaden bekräftar att den amerikanska experten på politisk dataanalys - som arbetade tillsammans med oppositionen - har gripits, tillsammans med en kanadensisk medborgare. De båda ska ha gripits i sin lägenhet på fredagen. De kommer att deporteras, skriver amerikanska ambassaden på Twitter.

Kenyas största oppositionspartier har sagt att ett av deras kontor i huvudstaden Nairobi sökts igenom av polis på fredagen. Kenyansk tv rapporterar att insatsen, enligt polisen, skedde för att oppositionen byggt upp ett eget rösträkningskontor.

Opinionsundersökningar inför tisdagens presidentval visar på jämnt lopp mellan president Uhuru Kenyatta och den främste oppositionsledaren Raila Odinga. De båda politikerna är söner till Kenyas förste president respektive landets förste vicepresident. Att valet ser ut att bli jämnt har fått många kenyaner att frukta att resultatet kommer att ifrågasättas, vilket kan leda till våldsamheter.

Efter valet 2013 ifrågasatte Odinga valresultatet i domstol. Efter 2007 års val uppmanade han till gatuprotester, där omkring 1 200 människor dog i sammandrabbningar.

TT-AFP-Reuters