Bra med tuffare sanktioner, tycker Kina

UTRIKES

FN. Nya sanktioner är rätt väg att gå mot Nordkorea efter diktaturens senaste robottester. Det anser Kina, som välkomnar beslutet i FN:s säkerhetsråd. USA å sin sida lovar att hålla koll så att Peking inte "mjuknar".

Kinas utrikesminister Wang Yi träffade sin nordkoreanske motsvarighet Ri Yong Ho vid ett möte i Manila under söndagen. Även om Wang Yi inte ville delge vad Ri Yong Ho uttryckte, sade han att samtalet varit ingående.

– Kina uppmanar Nordkorea att hantera de nya sanktioner som säkerhetsrådet just beslutat om med lugn, och inte förila sig och göra något som inte gagnar förhållandet till omvärlden, exempelvis ett nytt kärnvapentest, säger Wang Yi enligt nyhetsbyrån Reuters.

Under lördagen röstade FN:s säkerhetsråd enhälligt för att införa nya tuffare sanktioner mot Nordkorea. Detta som ett svar på landets senaste provsprängningar och robottester i syfte att utveckla kärnvapenprogrammet.

Sanktionerna innebär bland annat totalt exportförbud för kol, järn, järnmalm, bly, blymalm, fisk och skaldjur.

Wang Yi upprepade också kravet på att USA och Nordkorea ska återuppta bilaterala samtal - något amerikanarna tycker att det är för tidigt för. USA vill inte heller uppfylla Kinas önskan om ett stopp på militärövningarna tillsammans med Sydkorea, skriver AP.

Från amerikanskt håll meddelar man däremot att man ämnar kontrollera att Kina verkligen genomför de beslutade straffåtgärderna.

– Vi vill säkerställa att Kina fortsatt helt och fullt implementerar sanktionerna, säger Susan Thornton, USA:s toppdiplomat i Asien.

FAKTA

Nya sanktioner mot Nordkorea

Totalt exportförbud för kol, som är Nordkoreas största exportvara.

Totalt exportförbud för järn, järnmalm, bly, blymalm, fisk och skaldjur.

Förbud för nya företagssamarbeten med Nordkorea, liksom nyinvesteringar i befintliga företagssamarbeten.

Nio nordkoreanska personer och fyra företag och organisationer läggs till FN:s sanktionslista, däribland Nordkoreas främsta valutahandelsbank.

Förbud för länder att ta emot arbetskraftsinvandrare från Nordkorea.

FN-sanktionerna mot Nordkorea är de sjunde i sitt slag sedan diktaturen genomförde sitt första kärnvapentest 2006.

Källa: AFP

TT