Nervösa väljare bunkrar mat i Kenya

UTRIKES

Kenya. Några har fyllt skafferiet med proviant. Andra har tagit det säkra före det osäkra och lämnat huvudstaden. Det råder spänd stämning i Kenya - där ett väntat jämnt val riskerar att urarta i våldsamheter.

På tisdag är det dags för Kenya att välja president, parlamentsledamöter och lokala företrädare. Det väntas bli ett jämnt lopp mellan president Uhuru Kenyatta och oppositionsledaren Raila Odinga, vilket väcker minnen av de blodiga månaderna efter det omtvistade valet 2007.

Editar Ochieng har skickat bort sina två döttrar från kåkstaden Kibera i Nairobi, ett av de områden där oroligheter bröt ut 2007 då omkring 1 200 personer dödades.

– Jag vill inte spela ett 50/50-spel. Jag vill vara säker, säger hon till nyhetsbyrån AFP.

Stärkt säkerhet

Säkerheten kommer att förstärkas på gatorna i hopp om att årets val blir minst lika fredligt som det senaste, 2013. Då förekom en del oroligheter men inte alls i samma utsträckning som för tio år sedan. Men många kenyaner vill vara på den säkra sidan och det rapporteras om såväl långa köer på Nairobis busstationer som överfulla vagnar i matbutikerna.

Valet blir fjärde gången som 72-årige Odinga gör ett försök att kamma hem presidentposten. Han hävdar att han snuvades på segern både 2007 och 2013 och anklagar Kenyatta för att vilja rigga årets val, anklagelser som presidenten har tillbakavisat.

Det tycks nästan oundvikligt att den som förlorar valet kommer att ifrågasätta resultatet.

Brett röstfiske

För många kenyaner är det fortfarande etnicitet - och inte politisk övertygelse - som styr vem som får deras röst. Både Kenyatta och Odinga har in i det sista försökt att nå ut till väljare i områden som domineras av rivalen.

– Det är min regerings plikt att utveckla alla delar av landet, oavsett region eller tillhörighet, sade Kenyatta nyligen inför jublande publik i staden Kitui, enligt nyhetsbyrån Reuters.

FAKTA

Bakgrund: Kenya inför valet 2017

Liksom i valet 2013 står kampen mellan den nuvarande presidenten Uhuru Kenyatta, i spetsen för partikoalitionen Jubileumspartiet, och Raila Odinga som leder Nationella superalliansen. Det finns inga större ideologiska skillnader mellan partierna, för många kenyaner är det etnicitet som styr när de röstar. Båda valen 2007 och 2013 omgärdades av anklagelser och misstankar om fusk och Odinga har hävdat att han snuvades på segern vid bägge tillfällena.

Missnöje över stigande matpriser och ökade levnadsomkostnader överlag har varit viktiga valfrågor. Kenyatta drev i maj på för att parlamentet skulle godkänna nya subventioner för att råda bot på det. Han höjde också minimilönerna med nästan en femtedel.

Odinga å sin sida har gett löften om lägre hyror i städerna och prissänkningar på sådant som majs, mjölk, paraffin och bussresor. Vallöften som skulle spä på det höga budgetunderskottet som Internationella valutafonden (IMF) redan håller ett öga på.

Kenyatta har framhållit de infrastruktursatsningar regeringen har gjort.

Källa: Utrikespolitiska institutet

TT