Slaktare varnar för grymheter efter protester

UTRIKES

USA. Det är grymt och orättvist att döda djur. Det är budskapet på en skylt som en slakteributik i USA-delstaten Kalifornien har hängt upp i sitt skyltfönster - i ett försök att sätta stopp för protester från djurrättsaktivister.

Aktivister har i månader demonstrerat utanför en slakteributik i Berkeley. Till slut tröttnade ägarna och frågade vad som skulle krävas för att protesterna skulle upphöra.

Kravet: En skylt i fönstret om att djur har rättigheter och att det är grymt att döda dem - oavsett metod.

– De sade att de vill att Berkeley ska bli en köttfri stad och att de är redo att se till att vår verksamhet stängs ner, säger ägaren Monica Rocchino till nyhetsbyrån AFP.

Rocchino har liknat överenskommelsen vid utpressning, men säger att skylten inte har påverkat kunderna.

– Vi anstränger oss för att se till att vårt kött kommer från lokala gårdar, att djuren föds upp så humant så möjligt. Vi vill att det ska vara det perfekta köttet. Våra kunder vet detta och stödjer oss.

Berkeleys borgmästare Jesse Arreguin beskriver påtryckningarna som trakasserier.

"Att kräva att affären ska hänga upp en skylt som framför gruppens åsikter i utbyte mot att protesterna ska upphöra är förtryckande, felaktigt och inte ett sätt som en mycket älskad lokal verksamhet ska behandlas på" skriver han på Facebook.

FAKTA

Vana med protester

Berkeley är de amerikanska universitetens yttrandefrihetsrörelsers vagga. I den kaliforniska staden har det under årens lopp anordnats allt från protester mot Vietnamkriget till besök från talare från högerkanten.

Tidigare i år stoppade universitetet Berkeley i Kalifornien ett planerat tal av Milo Yiannopoulos, tidigare redaktör på sajten Breitbart - en plattform för högerextrema åsikter - något som fick president Donald Trump att hota med indragna anslag till universitetet. Universitetet kritiserades då för att inte respektera yttrandefriheten.

Berkeley är också en central del av den ekologiska livsmedelsindustrin i USA.

Källa: AFP

TT

ARTIKELN HANDLAR OM