Olycka i diamantgruva utreds av polis

UTRIKES

Ryssland. I fredags inträffade en olycka i en diamantgruva i regionen Jakutien i Ryssland. Nu öppnar den ryska staten en officiell polisutredning efter olyckan, rapporterar Interfax.

Åtta personer saknas fortfarande efter att vatten fyllt stora delar av gruvan. Enligt de ryska myndigheterna kan ansvariga vid gruvan ha åsidosatt säkerheten på ett sätt som bryter mot lagen.

Myndigheterna har begärt att alla skadade ska undersökas av kriminaltekniker, enligt ett pressmeddelande. Dokument har beslagtagits från bolaget som driver gruvan, Alrosa. Enligt utredarna har redan 94 arbetare förhörts.

Samtidigt fortsätter försöken att få kontakt med de sista åtta arbetarna som saknas efter översvämningen. Tack vare arbetarnas elektroniska utrustning vet man ungefär var de har befunnit sig, men det är oklart om de är i livet.

Gruvföretaget Alrosa, Rysslands största diamantproducent, uppger att årsproduktionen ska ses över som en följd av olyckan.

Förra året producerade företaget 3,19 miljoner karat från diamantgruvan. Enligt AFP gjorde bolaget en vinst under första kvartalet på 376 miljoner dollar.

TT