Polismiss röjde information om Putinbesök

UTRIKES

Finland. En helt utomstående kvinna i Uleåborg fick intern polisinformation om säkerhetsarrangemangen under ett besök som Rysslands president Vladimir Putin nyligen gjorde i Finland, avslöjar tidningen Iltalehti.

Kvinnan fick i sin e-post delar av en mejlkedja där polisen bland annat diskuterade klockslaget för när Putins helikoptrar skulle landa.

Kriminalöverkonstapel Arto Tynkkynen, kommunikationsexpert vid Östra Finlands polis, var den som inledde e-postkedjan - och råkade trycka fel en bit in i utbytet. Han mejlade då någon annan än den rätta mottagaren, som var en kommunikationschef med snarlikt namn.

I meddelandena fanns också information om den finländske presidenten Sauli Niinistös rörelser. En del av informationen var hemligstämplad.

– Ingendera presidentens säkerhet stördes eftersom det var först efter klockan 21 som meddelanden gick till den civila, säger Tynkkynen.

Enligt IT-företaget F-secures informationssäkerhetschef Erka Koivunen är det vanligt med skrivfel som leder till att mejl skickas till fel person. Men Koivunen - som tidigare har jobbat i statsförvaltningen - tror knappast att polisen sprider riktigt känslig information per vanlig e-post.

TT-AFP