Indiskt alkoholförbud har blivit livsfarligt

UTRIKES

Indien. Ett totalförbud mot alkohol i en indisk delstat skulle få bukt med våld i nära relationer. Nu hotar i stället torrläggningen liv och hälsa - sjukvården börjar nämligen också få slut på alkohol.

När Nitish Kumar kom till makten i delstatsvalet i Bihar i april förra året gjorde han det med stöd av stora grupper kvinnor, som krävde ett alkoholförbud. Alkoholhaltiga drycker pekades ut som orsaken till att våld i nära relationer hade ökat.

Men stoppet för berusningsdrycker har fått en oväntad effekt. Ett drygt år efter valet har nu lagren av medicinsk sprit också börjat sina. Det innebär att vårdinrättningar inte kan desinficera instrument - eller utföra viktiga tuberkulosprov.

– Vi kan inte utföra några tuberkulostest innan vi får påfyllning, säger Ganesh Prasad vid smittskyddsmyndigheten.

Miljontals människor har insjuknat och dött i den fruktade och smittsamma sjukdomen, trots framsteg i att hindra smittans framfart de senaste tjugo åren. Indien är ett av de länder som har drabbats hårdast. Enligt myndighetsuppgifter smittades fler än 1,7 miljoner människor i landet förra året - och mer än fem procent av dem kom från just delstaten Bihar.

Lokala myndighetsföreträdare avfärdar att alkoholbristen i vården är ett problem och hävdar att lagen har misstolkats.

Den som förtär eller säljer alkohol i Bihar kan straffas med böter upp till en miljon rupier (knappt 130 000 kronor) och fängelse i tio år.

TT-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM