Ny plan för Afghanistan drar ut på tiden

UTRIKES

USA. Det är det längsta och dyraste kriget i USA:s historia. Men trots rapporter om en allt mer frustrerad Donald Trump dröjer Vita husets nya strategi för att bryta dödläget i Afghanistan.

Det har snart gått 16 år sedan USA gick in i Afghanistan med målet att krossa al-Qaida och talibanerna - och än finns inget slut i sikte. När Donald Trump träffade sina militära rådgivare i Vita huset i juli var den republikanske presidenten tydligt frustrerad över situationen.

– Vi vinner inte. Vi förlorar, sade Trump till sina rådgivare enligt anonyma medarbetare som citeras i amerikanska medier.

Dödläge

Trumps generaler har beskrivit läget i Afghanistan som ett dödläge där de afghanska säkerhetsstyrkorna - trots åratal av intensivt stöd från USA och andra Natoländer - fortfarande har svårt att hålla tillbaka talibanerna. En ny amerikansk strategi har varit aviserad sedan länge, men drar ut på tiden.

Det rapporteras råda splittring i Vita huset om huruvida det ska skickas fler soldater till Afghanistan eller om USA ska dra tillbaka trupperna.

– Det här är ett svårt arbete och det måste bli rätt. Det är allt. Vi jobbar med att få det rätt, sade försvarsminister Jim Mattis i slutet av juli.

USA:s utrikesminister Rex Tillerson har sagt att Trump inte vill att USA ska fortsätta som tidigare i Afghanistan och att presidenten ställt många tuffa frågor till sina rådgivare.

Inväntar strategi

För några månader sedan gav Trump grönt ljus till Jim Mattis att bestämma storlek på styrkan i Afghanistan, men antalet ligger fortfarande kvar på omkring 8 400 amerikanska soldater och runt 5 000 från övriga Natoländer. Mattis uppges vilja invänta en sammanhängande strategi för hela regionen, i synnerhet Pakistan, innan han gör några justeringar.

Under årets första sex månader dödades minst 1 662 civila till följd av konflikten i Afghanistan, en rekordnotering enligt FN-organet UNAMA som står för statistiken.

FAKTA

Kriget i Afghanistan

Kriget i Afghanistan inleddes efter attackerna mot USA:s östkust den 11 september 2001. al-Qaida och dess ledare Usama bin Ladin, som ansågs ligga bakom, hade en fristad hos talibanrörelsen som då kontrollerade Afghanistan. USA gick in för att beröva talibanerna makten.

När insatsen var som störst stred omkring 130 000 soldater från Natostyrkan Isaf i Afghanistan. Omkring 50 länder har deltagit, däribland Sverige.

Trots att det fortfarande är våldsamt och osäkert i Afghanistan avslutades Isafs stridande uppdrag officiellt den 31 december 2014. Ansvaret för säkerheten i landet hade då i flera år successivt överförts till afghanerna själva. Det nuvarande icke-stridande uppdraget kretsar kring utbildning, rådgivning och stöd.

TT