Kineser förvisades från Fiji efter blåsning

UTRIKES

Fiji/Kina. Fiji har deporterat 77 kinesiska medborgare, anklagade för att ha genomfört telefon- och onlineblåsningar mot personer i fastlands-Kina. Detta är det senaste av flera tillslag som har gjorts utomlands och orkestrerats av Peking.

Den Fiji-baserade gruppen misstänks för att ha varit inblandad i fler än 50 telefon- och nätbedrägerifall. Enligt polisen i Fiji har detta kostat offer i Kina mer än sex miljoner yuan, motsvarande drygt sju miljoner kronor.

"Dessa 77 kinesiska medborgare skickades tillbaka till Kina från Fiji den 4 augusti 2017", skriver polisen i Fiji och den kinesiska ambassaden i Suva i ett uttalande.

Enligt Kinas officiella nyhetsbyrå Nya Kina avslöjades blåsningen sedan ett av offren hade svindlats på 1,3 miljoner yuan, motsvarande knappt 1,5 miljoner kronor, och begått självmord. Detta ledde till en stor utredning.

Undersökningen röjde ett illegalt spel- och lotterigäng som involverade fler än 200 misstänkta baserade i Kina, Indonesien och Fiji, som olagligt hade tagit närmare 100 miljoner yuan, det vill säga drygt 121 miljoner kronor.

TT-AFP