Talibaner vill locka kvinnor med nytt magasin

UTRIKES

Pakistan. Med en ny tidning hoppas den pressade talibanrörelsen i Pakistan väcka uppmärksamhet - och nå ut till kvinnor. Bland innehållet finns råd till aspirerande kvinnliga jihadister och en "kändisintervju" med frun till talibanledaren Fazlullah Khorasani.

Organisera hemliga sammankomster och bjud in likasinnade systrar med intresse för jihad. Ordna träningsläger och lär er hur enklare vapen fungerar. Det är några av tipsen i det första numret av Sunnat-i-Khaula - en 45-sidig engelskspråkig tidning från den pakistanska talibanrörelsen TTP som riktar sig särskilt till kvinnor.

Namnet Khaula uppges syfta på en tidig anhängare till profeten Muhammed.

Talibanfru talar ut

I tidningen finns också en intervju med en kvinna som uppges ha varit gift med Fazlullah Khorasani, TTP-ledaren som ryktas ha dödats i en drönarräd. Frun har tidigare inte framträtt offentligt men avslöjar nu att hon gifte sig som 14-åring och att hon inte förstår varför det numera riktas så mycket kritik mot barnbröllop, skriver The Telegraph.

Sunnat-i-Khaula ses av bedömare som ett sätt för talibanerna att skapa uppmärksamhet efter en tid av nederlag och förlorat territorium. Den pakistanska militären har sedan attacken mot en skola i Peshawar 2014 intensifierat sina insatser mot extremisterna och drivit ut dem från många av deras fästen i Norra Waziristan, nära gränsen till Afghanistan.

Precis som många andra våldsbejakande extremistorganisationer använder sig TTP av nya typer av medieplattformar för att nå ut med sin ideologi till en ny generation. Nyheten om tidningen har fått stor spridning i Pakistans sociala medier.

"Strategisk grupp"

Den pressade situationen gör att det är helt rimligt för talibanerna att starta en tidning för kvinnor, enligt Sydasienexperten Michael Kugelman från den amerikanska tankesmedjan Woodrow Wilson Center.

– Kvinnor är en strategisk grupp eftersom de har förmåga att utöva inflytande över sina söner. Om kvinnor värvas över till den militanta sidan kan de uppmuntra sina söner, eller döttrar för den delen, att också ansluta sig, säger han till The Guardian.

FAKTA

Talibaner i Pakistan

Tehrik-i-Taliban Pakistan (TTP) är en paraplyorganisation som samlar en rad pakistanska rebellgrupper. Den bildades 2007 av Baitullah Mehsud, krigsherre från klanområdena i Södra Waziristan. TTP har samma rötter som talibanrörelsen i Afghanistan.

TTP säger sig vilja inrätta ett emirat i Pakistan, med extrem tolkning av islamisk lag.

Efter talibanattacken mot en arméskola i Peshawar 2014 inledde militären en offensiv mot upprorsgrupper i nordvästra Pakistan. Sedan dess har säkerheten i landet förbättrats även om talibanerna fortsatt med sporadiska attacker.

Källa: BBC, AFP

TT