Rådet till Guams invånare: Koppla av och njut

UTRIKES

Nordkorea. "Koppla av och njut av paradiset". Det är den politiska ledningens råd till invånarna på Guam, Stillahavsön som hamnat i centrum under det hätska ordkriget mellan Nordkorea och USA.

Och Guamborna verkar ta hotet från Pyongyang med ro.

– Jag har inte hört någon prata om det, säger Chelsea Nu, butiksarbetare på Guam, till nyhetsbyrån AFP om Nordkoreas hot om robotattacker mot de amerikanska militärbaserna på ön.

Hotet framfördes bara några timmar efter USA-presidenten Donald Trumps utfall om "eld och raseri" om Nordkorea inte upphör med sina provokationer.

Men i ett tv-sänt tal försäkrade Guams guvernör Eddie Calvo att de 162 000 invånarna är utom fara.

– Jag vill försäkra Guams befolkning om att det för närvarande inte finns något hot mot vår ö, sade han, enligt AFP.

Guvernörens säkerhetsrådgivare George Charfauros tillade att risken för att en nordkoreansk robot ska träffa Guam är "0,000001 procent".

Även USA:s utrikesminister Rex Tillerson försöker tona ned faran. Det finns inget omedelbart hot från Nordkorea mot Guam, sade Tillerson när han på onsdagen var på väg till Stillahavsön, enligt Reuters.

FAKTA

Guam

Guam är den största ön i ögruppen Marianerna i Stilla havet. Ön är amerikanskt territorium och har, enligt förra årets statistik, 162 700 invånare.

På Guam finns även två militärbaser och omkring 6 000 amerikanska soldater.

Guam överlämnades från Spanien till USA 1898. Ön erövrades av Japan under andra världskriget men återtogs av USA två och ett halvt år senare, 1944.

Guams invånare är amerikanska medborgare, men eftersom ön inte är någon delstat får de inte rösta i presidentvalet. Öns representant i kongressen får inte heller delta i parlamentets omröstningar.

Källor: NE, AFP

TT