Många döda, hundratals skadade i Kinaskalv

UTRIKES

Kina. Minst 19 människor har dödats och uppemot 300 skadats i två separata jordskalv i Kina. Tiotusentals turister har enligt kinesiska myndigheter evakuerats från Sichuanprovinsen där det kraftigaste skalvet inträffade.

Tidigt på onsdagsmorgonen, lokal tid, skakades ett glesbefolkat område i regionen Xinjiang i nordvästra Kina av ett kraftigt jordskalv.

32 människor skadades, enligt den statliga tidningen Folkets Dagblad, som också rapporterar om två efterskalv.

Omkring tio timmar tidigare inträffade ett ännu kraftigare skalv i Sichuanprovinsen i centrala Kina. Där har 19 personer, däribland sex turister, konstaterats döda och 247 har skadats, enligt provinsregeringen.

Den populära nationalparken Jiuzhaigou ligger i närheten av skalvets epicentrum och omkring 30 000, i huvudsak inhemska, turister har evakuerats från jordbävningsområdet. Något som ledde till trafikstockningar på regionens smala vägar.

Olika magnituder

Uppgifterna om hur kraftiga skalven var går isär. USA:s geologiska myndighet (USGS) uppger att skalvet i Xinjiang hade magnituden 6,3 och att det i Sichuan hade 6,5. Kinesiska uppgifter anger däremot magnituderna till 6,6 respektive 7,0. Skillnaderna i potentiella skadeverkningar är omfattande.

– Richterskalan är logaritmisk så det är 32 gånger mer energi från ett steg till ett annat. En halv magnitud motsvarar ungefär tre eller fyra gånger större energiutveckling, säger Björn Lund, seismolog vid Uppsala universitet.

Bättre stationstäckning

De spretande siffrorna har väckt diskussion inom seismologvärlden.

– Det är lite av en internationell överenskommelse att landet där skalvet äger rum själv får bestämma vilken magnitud det har, men för länder som inte har så bra täckning av mätstationer blir USGS normgivande. Det kan mycket väl vara så att Kina har bättre stationstäckning och att deras magnitud är mer exakt i det här fallet, säger Björn Lund.

TT-Reuters-AFP