Man greps efter misstänkt terrorbrott i Paris

UTRIKES

Frankrike. Påkörningen av sex franska soldater i en av Paris nordvästra förorter utreds som misstänkt terrorbrott. En person har gripits i norra Frankrike efter händelsen.

Soldaterna var ute på patrull i Levallois-Perret på onsdagen när de rammades av bilen. Ingen har fått livshotande skador, men två skadades allvarligt och fyra lindrigt.

Polisen har jagat föraren och på eftermiddagen greps en man på en motorväg i norra Frankrike. Enligt BFM TV sköt polisen mot mannen. En av poliserna ska ha skadats av en förlupen kula.

Premiärminister Édouard Philippe bekräftar att den gripne mannen är misstänkt för påkörningen, skriver Reuters.

Levallois-Perrets borgmästare Patrick Balkany beskriver händelsen - som utreds av Parisåklagarens enhet för kontraterrorism - som en uppenbart avsiktlig handling. Enligt honom stod bilen, en BMW, parkerad medan föraren väntade på att soldaterna skulle lämna sin förläggning.

– BMW:n accelererade väldigt snabbt i samma ögonblick som de kom ut. Det skedde mitt i stan. Det skedde väldigt snabbt, säger Balkany till BFM TV.

Soldaterna tjänstgör i Operation Sentinelle, det stora säkerhetspådrag som är en del av det undantagstillstånd som råder i Frankrike sedan terrordåden 2015.

Frankrikes försvarsminister Florence Parly beskriver i ett uttalande ramningen som en "feg handling" som inte kommer att påverka soldaternas beslutsamhet när det gäller att skydda det franska folket.

FAKTA

Attacker med fordon i Europa

April 2017: En man kör in i människor på Drottninggatan i centrala Stockholm och kraschar därefter in i varuhuset Åhléns. Fem människor dödas.

Mars 2017: Ett attentat utförs vid brittiska parlamentet i London, där en man vansinneskör med lastbil. Sex människor dödas inklusive attentatsmannen. Ytterligare en skadad kvinna avlider senare.

December 2016: Tolv människor dödas när en lastbil ränner in i folkmassan på en julmarknad i Tysklands huvudstad Berlin. Gärningsmannen skjuts senare ihjäl av italiensk polis.

Juli 2016: 84 människor mister livet när en lastbil kör rakt in i en folksamling på strandpromenaden i Nice i Frankrike. IS tar på sig dådet.

TT