Våldtäktsliga döms för åratal av utnyttjande

UTRIKES

Storbritannien. Unga flickor lockades med alkohol och droger - men förväntades betala tillbaka med sexuella tjänster. Nu döms 18 personer för trafficking och sexbrott.

Flickorna hotades med våld, drogades och vaknade sedan upp avklädda efter att ha utsatts för sexuella övergrepp.

I en serie rättegångar i Newcastle upon Tyne i Storbritannien döms nu 18 personer till fängelse för närmare hundra olika åtalspunkter, bland annat våldtäkt, för att ha uppmanat till prostitution och tillhandahållit droger till flickorna. Det hela ska ha pågått mellan 2011 och 2014, rapporterar The Guardian.

Våldtäktsligan, där många av männen kände varandra sedan barnsben, riktade in sig på 13 flickor och unga kvinnor som var sårbara och därför antogs skulle hålla tyst om övergreppen.

Utredningen ingår i en större polisoperation rörande sexuellt utnyttjande av sårbara personer där polisen har identifierat hundratals offer.

Polisen får samtidigt kritik från barnrättsförsvarare för att det nu framkommit att en dömd våldtäktsman betalats för att infiltrera de sammankomster där flickor drogats och våldtagits. Polisen försvarar tillvägagångssättet med att infiltratören hjälpt polisen att hitta och förebygga allvarliga brott.

TT-Reuters