Putinbesök "olämpligt" enligt USA

UTRIKES

Georgien/Ryssland. USA kritiserar ett besök av Rysslands president Vladimir Putin i den georgiska utbrytarrepubliken Abchazien och säger att det var "olämpligt".

2008 förde Ryssland och Georgien ett kort krig om regionen, och Putin besökte området i tisdags på årsdagen av stridernas inledning.

Proryska Abchazien räknar sig som självständigt från Georgien, och har tillsammans med utbrytarrepubliken Sydossetien erkänts av Ryssland.

Moskva har tusentals militärer stationerade i utbrytarrepublikerna, något som Georgien kallar militär ockupation. Ryssland stödjer också områdena ekonomiskt.

Under sitt besök i staden Pitsunda vid Svarta havet betonade Putin att Ryssland "garanterar Abchaziens säkerhet och självförsörjning, och dess självständighet".

– Jag är säker på att detta kommer att fortsätta i framtiden, sade Putin, vilket fick Georgien att rasa.

Enligt Georgien var besöket "cyniskt" och en fortsättning på Moskvas noga övervägda politik gentemot landet.

USA uppmanar nu återigen Ryssland att dra tillbaka sina styrkor och att ta tillbaka sitt erkännande av Abchazien och Sydossetien.

USA upprepar sitt fulla stöd för Georgiens "suveränitet och territoriella integritet inom sina internationellt erkända gränser".

Relationerna mellan Washington och Moskva är redan iskalla. Till stor del beror det på att USA sagt att det är troligt att Ryssland agerat för att påverka det amerikanska presidentvalet förra året, men också på Rysslands roll i Ukraina och Georgien.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM