Ny befarad massdrunkning utanför Jemens kust

UTRIKES

Jemen. 55 människor tros ha drunknat när människosmugglare tvingade ner 180 migranter från Somalia och Etiopien i vattnet utanför Jemen.

Händelsen på torsdagsmorgonen är den andra av samma slag på två dagar.

Dagen före befaras fler än 50 migranter, också från Somalia och Etiopien, ha omkommit sedan smugglare tvingat av 120 människor från den båt de färdades i. De omkomna uppges ha varit i tonåren.

Människosmugglare undviker att gå i land i Jemen, för att inte riskera att möta väpnade grupper. Ett inbördeskrig rasar i Jemen sedan två år.

– Detta kan vara början på en ny trend. Smugglare vet att situationen är farlig för dem och att de kan bli beskjutna. Så de lastar av folk i närheten av kusten, säger Internationella migrationsorganisationen IOM:s talesperson Olivia Headon.

Organisationen har pratat med 25 av de migranter som överlevde på onsdagen.

– De här personerna är väldigt smala. Det är en pågående torka i Somalia och Etiopien. Vissa kan inte ha haft tillräcklig styrka för att klara sig levande till stranden, säger Headon.

Enligt IOM har omkring 55 000 migranter tagit sig till Jemen från Afrikas horn sedan årsskiftet. De flesta drömmer om ett arbete i länder kring Persiska viken.

TT-Reuters